Σημαντικές αντιδράσεις προκαλεί το ριψοκίνδυνο σχέδιο της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) για στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα με αφορμή την αποκατάσταση του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μπασούμ στις 26 Ιουλίου από ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών της Προεδρικής Φρουράς με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί.
Μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου για στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα από τις στρατιωτικές κυβερνήσεις του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία παίρνει αριστοτεχνικά το πλευρό των δύο δυτικοαφρικανικών χωρών τονίζοντας παράλληλα πως επιθυμεί και την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης του ανατραπέντος Προέδρου Μπαζούμ.
Σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS (Algeria Press Service) η Αλγερία επιβεβαιώνει την δέσμευσή της για επαναφορά του Νίγηρα στη συνταγματική τάξη αλλά προειδοποιεί κατά μίας στρατιωτικής επέμβασης.
Σε λιγότερο διπλωματική γλώσσα το αλγερινό ΜΜΕ «Intel Kirby» μετέδωσε σήμερα πως σε περίπτωση ξένης στρατιωτικής επίθεσης στο Νίγηρα το Αλγέρι θα τεθεί στο πλευρό του Νίγηρα και θα απαντήσει σε πιθανή εισβολή υπό την ηγεσία του περιφερειακού οργανισμού ECOWAS που προωθείται (για εσωτερικές και άλλες σκοπιμότητες) από το Νιγηριανό Πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου.
Και η Γουινέα ενάντια σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα
Παρόμοια στάση υιοθέτησε στη συνέχεια και η Γουινέα Δυτικής Αφρικής (με πρωτεύουσα το Κονακρί), ο Πρόεδρος της οποίας Μαμαντί Ντουμπουγιά είναι αξιωματικός του στρατού που ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε το 2021 τον τότε ηγέτη της χώρας, Άλφα Κοντέ.
Ο Ντουμπουγιά σήμερα αμφισβήτησε την ορθότητα της απόφασης της ECOWAS για κυρώσεις και στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα τονίζοντας πως αυτά τα μέτρα «δεν μπορούν να φέρουν λύσεις στα προβλήματα του Νίγηρα». Στη συνέχεια εξήγησε πως για το λόγο αυτό η χώρα του θα απέχει από την επιβολή «αυτών των απάνθρωπων και παράνομων κυρώσεων κατά του αδελφικού λαού και των αρχών του Νίγηρα».
Οι απειλές του Μακρόν και οι πυροσβεστικές δηλώσεις της Κολονά
Στρατιωτική επέμβαση κατά του Νίγηρα υπαινίχθηκε την περασμένη Κυριακή και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, και το κάψιμο γαλλικών σημαιών.
Ο Μακρόν τότε είχε απειλήσει με «γρήγορη και ασυμβίβαστη απάντηση» οποιουσδήποτε «επιτεθούν στα γαλλικά συμφέροντα» στη δυτικοαφρικανική χώρα, η οποία σημειωτέον εξάγει το 10 με 17% του ουρανίου που χρειάζονται για τη λειτουργία τους οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία.
Πληρωμένη απάντηση στον Γάλλο Πρόεδρο έδωσε σήμερα ο επικεφαλής των στρατιωτικών στο Μαλί που έχει αναλάβει ρόλο Προέδρου, Ασιμί Γκοϊτά, που δήλωσε απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.
«Ας θυμίσουμε στον μικρό Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτέλους ο Νίγηρας δεν είναι Γαλλία και ότι η Αφρική δεν είναι Ευρώπη. Φύγετε από τον Νίγηρα και το Σαχέλ διότι εσείς είστε το πρόβλημα!»
Σταμάτησαν οι εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία
Όταν τη Δευτέρα, οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα επιβεβαίωσαν ότι σταματούν άμεσα οι εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία τα σενάρια για πιθανή παρασκηνιακή ή και απροκάλυπτη «δράση» του Παρισιού στην περιοχή πολλαπλασιάστηκαν. Σε αυτό το φόντο, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηηλώνοντας πως δε σχεδιάζει η χώρα της στρατιωτική επέμβαση αλλά επιχείρηση απομάκρυνσης των μερικών εκατοντάδων Γάλλων που βρίσκονται στο Νίγηρα.
Σε κάθε περίπτωση μία ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα, αυτή την περίοδο, απειλεί με αποσταθεροποίηση όχι μόνον την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής αλλά και τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα μετά την αντίθεση της Αλγερίας σε σενάριο ξένης επέμβασης σε αυτή την πρώην γαλλική αποικία που παρότι έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1960, ο πλούτος της παρέμεινε όμηρος σε μία χούφτα γαλλικές πολυεθνικές.