ΑΘΗΝΑ
12:54
|
27.04.2024
Ανακοίνωσαν πως όποια επέμβαση για την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί θα θεωρήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα ως κήρυξη πολέμου εναντίον τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, σήμερα Τρίτη, επικαλούμενο δήλωση δύο χωρών.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, που μεταδόθηκε από τους εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τα στρατιωτικά καθεστώτα των δύο αφρικανικών χωρών προειδοποιούν πως δεν θα ανεχθούν καμία χρήση βίας κατά του Νίγηρα, αντιδρώντας στις απειλές των ηγετών των δυτικοαφρικανικών κρατών (CEDEAO) για βίαιη παρέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί στην εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ .

«Οι μεταβατικές κυβερνήσεις της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί εκφράζουν την αδελφική τους αλληλεγγύη στον λαό του Νίγηρα, ο οποίος αποφάσισε με πλήρη ευθύνη να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά του Νίγηρα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί», προειδοποιούν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό, δηλώνουν επίσης ότι αρνούνται να εφαρμόσουν τις «παράνομες, παράνομες και απάνθρωπες κυρώσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, κατά του λαού και των αρχών του Νίγηρα.

Εκτός από την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, ο Μαμαντί Ντουμπουγιά, πρόεδρος της Γουινέας , η κυβέρνηση της οποίας είναι επίσης αποτέλεσμα πραξικοπήματος, εξέφρασε διαφωνία με τις κυρώσεις και την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα.

Οι εκφράσεις υποστήριξης από την Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τη Γουινέα έρχονται την ώρα που ο στρατός του Νίγηρα προσπαθεί να εδραιώσει το πραξικόπημα συλλαμβάνοντας ανώτατα στελέχη της εκλεγμένης κυβέρνησης. Ο υπουργός ορυχείων, ο υπουργός Πετρελαίου και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ήταν μεταξύ εκείνων που τέθηκαν υπό κράτηση τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κόμμα PNDS του Μπαζούμ. Οι πραξικοπηματίες έχουν επίσης συλλάβει τις προηγούμενες ημέρες τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Μεταφορών και έναν πρώην υπουργό Άμυνας, ανέφερε το κόμμα.

Την ίδια στιγμή, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από σήμερα 1 Αυγούστου, ξεκινά η εκκένωση των Γάλλων πολιτών από τον Νίγηρα. «Δεδομένης της βίας που εκδηλώθηκε κατά της πρεσβείας μας και του κλεισίματος του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας την ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη χώρα μόνοι τους, η Γαλλία προετοιμάζει την εκκένωση των πολιτών της καθώς και όσων Ευρωπαίων επιθυμούνν να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει η πύλη δήλωση του υπουργείου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες, Δευτέρα, το BBC ανέφερε ότι οι νέες αρχές του Νίγηρα ανέστειλαν τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία.

Ο Νίγηρας είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Νίγηρας αντιπροσωπεύει το 15% – 17% του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα