ΑΘΗΝΑ
21:06
|
02.05.2024
Λίγες ώρες πριν, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωνε πως είναι «απολύτως σαφές» ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από όσα συμβαίνουν στον Νίγηρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία εμπλέκεται στη στρατιωτική ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του Νίγηρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Μόσχας στην κατάσταση στον Νίγηρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει «καμία ένδειξη ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτό, ότι η Ρωσία το υποστηρίζει στρατιωτικά με οποιονδήποτε τρόπο ή ότι το υποστηρίζει δραστικά με οποιονδήποτε τρόπο και ότι είναι με κάποιον τρόπο υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει».

Απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση την Πέμπτη ο Κίρμπι δήλωνε πως «είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε αυτό αυτή τη στιγμή».

Επίσης την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε το πραξικόπημα ως «αντισυνταγματική πράξη», καταδικάζοντας την «απαράδεκτη» ανατροπή.

Λίγες ώρες πριν τη σημερινή δήλωση του Κίρμπι, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, κατηγόρησε τη Ρωσία πως βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

«Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο “στρατιωτικό πραξικόπημα” στον Νίγηρα. Είναι μια τυπική ρωσική τακτική: να αποσπάσετε την προσοχή, να αδράξετε τη στιγμή και να επεκτείνετε τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ποντολιάκ με ανάρτησή του στο X (-Twitter).

Ο Ποντολιάκ ισχυρίστηκε ότι οι στρατιωτικές χούντες στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι, όπου η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner διαδραματίζει «ενεργό ρόλο», συμβάλλουν στην πεποίθηση ότι η Ρωσία έχει «ένα παγκόσμιο σενάριο πρόκλησης αστάθειας για να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη ασφαλείας».

Τα σχόλια έρχονται καθώς η ένταση στη Δυτική Αφρική κλιμακώνεται με τις στρατιωτικές κυβερνήσεις του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και της Γουινέας, αλλά και το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών να προειδοποιούν ενάντια στο σχέδιο της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα.

Την Κυριακή οι ηγέτες της ECOWAS έδωσαν στον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί προθεσμία μίας εβδομάδας για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη και να επαναφέρει στην εξουσία τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, διαφορετικά θα κινδυνεύσει να δεχθεί στρατιωτική επέμβαση.

Το Σάββατο η Αφρικανική Ένωση διαμήνυσε επίσης στους στρατιωτικούς ότι έχουν 15 ημέρες για να επιστρέψουν στους στρατώνες τους και να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα