ΑΘΗΝΑ
09:58
|
05.05.2024
Στα ύψη η δημοτικότητα του πραξικοπηματία Προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγού Ιμπραχίμ Τραορέ, μετά την επιτυχή επίσκεψη στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν  το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Ιουλίου, στον Πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγό Ιμπραχίμ Τραορέ, χιλιάδες υποστηρικτές του.

Ο Τραορέ, που σε ηλικία 34 ετών ηγήθηκε πραξικοπήματος τον Σεπτέμβριο του 2022 ανατρέποντας τον μεταβατικό Πρόεδρο Πολ Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, που είχε με τη σειρά του ανατρέψει τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς τον τότε Πρόεδρο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, δείχνει να κερδίζει σε δημοτικότητα κάθε άλλο προκάτοχό του καθώς ορισμένοι θεωρούν πως ίσως κάνει τη διαφορά και καταφέρει να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που τα τελευταία χρόνια εξαπολύουν καταστροφικές επιθέσεις με θύματα και εκτοπισμένους πολλές χιλιάδες αμάχους, δικαιολογώντας ως πριν μερικά χρόνια την δράση Γάλλων και Αμερικανών στρατιωτικών.

Χτες λοιπόν, τα πλήθη χιλιάδων υποστηρικτών του έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν στο αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου και στη συνέχεια να τον ακολουθήσουν προς το Προεδρικό Μέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της κυβέρνησής του αλλά και υπέρ της Ρωσίας και του Προέδρου της, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο φόντο του αστεριού του Σανκαρά

Χιλιάδες κρατούσαν αφίσες με τις φωτογραφίες των Προέδρων Τραορέ και Πούτιν και τις σημαίες των δύο χωρών φωνάζοντας τα συνθήματα:

«Ζήτω η Μπουρκίνα Φάσο», Ζήτω ο Ιμπραχίμ Τραορέ», «Ζήτω ο Πούτιν», «Ζήτω η φιλία Ρωσίας-Μπουρκίνα Φάσο».

Κάποιοι έσπευσαν να τον συγκρίνουν με τον δολοφονηθέντα από τις ΗΠΑ  συμπατριώτη τους Μαρξιστή Λοχαγό Τομάς Ισιντόρ Σανκαρά (Thomas Isidore Noël Sankara, 21 Δεκεμβρίου 1949 – 15 Οκτωβρίου 1987). Ο Σανκαρά δολοφονήθηκε το 1987 υπό συνθήκες που θυμίζουν επιχειρήσεις της CIA, έχοντας ηγηθεί ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος τέσσερα χρόνια πριν και ενός επαναστατικού παναφρικανικού  κινήματος στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση η θερμή υποδοχή στον Τραορέ προκαλεί αίσθηση ιδιαίτερα δε εάν συλλογιστεί κανείς πως ο 34χρονος λοχαγός, που είναι σήμερα ο νεαρότερος ηγέτης στον κόσμο, δεν αναδείχθηκε Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο με εκλογές αλλά με πραξικόπημα.

Από την άλλη ο Τραορέ είχε στην τσέπη του έναν ρωσικό άσσο.

Την περασμένη βδομάδα είχε συμμετάσχει στη ρωσο-αφρικανική σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πετυχαίνοντας η χώρα του να συμπεριληφθεί στην ομάδα έξι αφρικανικών κρατών που θα δεχθούν σύντομα δεκάδες χιλιάδες τόνους ρωσικών σιτηρών δωρεάν. Αυτό βέβαια δεν έγινε δίχως ανταλλάγματα. Την περασμένη άνοιξη για παράδειγμα είχε δοθεί στη ρωσική εταιρία Nordgold η εκμετάλλευση ενός σημαντικού ορυχείου χρυσού με στόχο την παραγωγή τεσσάρων τόνων χρυσού σε 4 χρόνια.

Ο ρωσικός όμιλος Nordgold μέσω των δύο θυγατρικών του εταιρειών διαχειρίζοταν ήδη τρία κοιτάσματα χρυσού στα βόρεια της Μπουρκίνα Φάσο, όπου εξορύσσονται κάθε χρόνο περίπου 70 τόνοι χρυσού και στη χώρα υπάρχουν 17 βιομηχανικά ορυχεία.

Μέσα σε 12 χρόνια η παραγωγή χρυσού έχει γίνει το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μετά το βαμβάκι.Αυτό, εν μέρει, εξηγεί την θερμή υποδοχή των πολλών χιλιάδων πολιτών που έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν.

Όμως δεν είναι ο μόνος λόγος αλλά και οι αποφάσεις που πήρε διώχνοντας από τη χώρα του τους Γάλλους στρατιώτες που επί χρόνια υποτίθεται πως πολεμούσαν στο πλευρό του στρατού ενάντια σε τζιχαντιστές οργανώσεων-παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους και της νιγηριανής Μπόκο Χαράμ.

Τον περασμένο Μάιο ο Τραορέ είχε διαψεύσει τις φήμες πως Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρίας Wagner Group έχουν αναλάβει δράση σε πεδία συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές αναγορεύοντας ωστόσο τη Ρωσία σε στρατηγικό εταίρο της χώρας του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό πως μετά το πρόσφατο πραξικόπημα στο Νίγηρα τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής αλλάζουν σε βαθμό που να μη θυμίζουν αυτό που επί δεκαετίες λογαριαζόταν σαν η «πίσω αυλή» της Γαλλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα