Χιλιάδες πεζοναύτες που υποστηρίζονται από προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναπτύσσονται σιγά σιγά στον Περσικό Κόλπο και αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι ενώ οι πόλεμοι της Αμερικής στην περιοχή μπορεί να έχουν τελειώσει, η σύγκρουσή της με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, χωρίς να υπάρχουν λύσεις, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Associated Press.
Η αποστολή του μεταγωγικού και αεροπλανοφόρου USS Bataan με στρατεύματα και αεροσκάφη στον Κόλπο, μαζί με F-35 και άλλα πολεμικά αεροσκάφη, έρχεται καθώς η Αμερική θέλει να επικεντρωθεί στην Κίνα και τη Ρωσία, σημειώνει ο αρθρογράφος, Τζον Γκάμπριελ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε και πάλι να αναβαθμίζει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, διεξάγοντας, μεταξύ άλλων, περιπολία στα Στενά του Ορμούζ υπό τη διεύθυνση των ανώτατων διοικητών του ναυτικού των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στην περιοχή.
Επισημαίνεται ακόμα ότι στα τέλη Μαρτίου πολεμικά αεροσκάφη A-10 Thunderbolt II έφτασαν στην αεροπορική βάση της Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι το Πεντάγωνο διέταξε την μετακίνηση μαχητικών F-16, καθώς και του αντιτορπιλικού USS Thomas Hudner, στην περιοχή. Τα μαχητικά αεροσκάφη Stealth F-35A Lightning II έφτασαν την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μέρος μιας εκστρατευτικής μονάδας πεζοναυτών στην περιοχή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, με χιλιάδες πεζοναύτες και ναύτες να αναπτύσσονται με το μεταγωγικό – αεραπλανοφόρο USS Bataan και με το αποβατικό USS Carter Hall.
Αυτά τα πλοία έφυγαν από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στις 10 Ιουλίου σε μια αποστολή που το Πεντάγωνο περιέγραψε ως «απάντηση στις πρόσφατες προσπάθειες του Ιράν να απειλήσει την ελεύθερη ροή του εμπορίου στα στενά του Ορμούζ και στα γύρω ύδατά του». Τα USS Bataan και USS Carter Hall πέρασαν μέσω του στενού του Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει δηλώσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με την αυξημένη παρουσία στην περιοχή, οι κινήσεις έχουν τραβήξει την προσοχή του Ιράν. Τις τελευταίες ημέρες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, τηλεφώνησε στους ομολόγους του τόσο στο Κουβέιτ όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πει ότι «μπορούμε να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο στην περιοχή χωρίς την παρουσία ξένων».
Ο αρχηγός του στρατού του Ιράν, στρατηγός Αμπντολραχίμ Μουσαβί, είπε ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων θα φέρει μόνο «ανασφάλεια και ζημιά» στην περιοχή.
«Για χρόνια, οι Αμερικανοί μπαίνουν και βγαίνουν στην περιοχή με όνειρα, αλλά η ασφάλεια της περιοχής θα διαρκέσει μόνο με τη συμμετοχή των περιφερειακών κρατών», είπε ο Μουσαβί, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Το δημοσίευμα του AP σημειώνει επίσης πως το Ιράν πραγματοποίησε μια χειρονομία, επιδεικνύοντας ξανά τον πύραυλο κρουζ Abu Mahdi, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2020 και ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει πλοία σε απόσταση έως και 1.000 χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος αυτός πήρε το όνομά του από τον Αμπού Μαχντί Αλ Μουχαντίς, έναν βετεράνο Ιρακινό μαχητή, που σκοτώθηκε μαζί με τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανική επίθεση με drone στη Βαγδάτη το 2020.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι χθες το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις πρώτες κοινές του αεροπορικές ασκήσεις μέσα στον Αύγουστο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στη βορειοδυτική Κίνα, στην Αυτόνομη Περιφέρεια Σιντζιάνγκ Ουιγούρ.
«Αυτή θα είναι η πρώτη κοινή άσκηση αεροπορίας Κίνας-ΗΑΕ. Στόχος της είναι η εμβάθυνση των πρακτικών ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και η ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
Στα τέλη Μαΐου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την παύση της συμμετοχής τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμμαχία Θαλάσσιας Ασφάλειας της Μέσης Ανατολής.
Μετά την ανακοίνωση των ΗΑΕ, ο Διοικητής του Ιρανικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, αποκάλυψε ότι το ναυτικό του Ιράν και οι παρακείμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, της Ινδίας και του Ιράκ, θα δημιουργήσουν έναν νέο ναυτικό συνασπισμό στο εγγύς μέλλον.
Ο Ιρανί τόνισε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στην περιοχή του Βόρειου Ινδικού Ωκεανού έχουν συμφωνήσει να σταθούν στο πλευρό του Ιράν και να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας.