ΑΘΗΝΑ
12:42
|
04.05.2024
Απολαύστε την πανσέληνο απόψε. Είναι δωρεάν. Και εάν έχετε την τύχη να βγείτε μία βόλτα ως τους κοντινότερους αρχαιολογικούς χώρους, τολμήστε το. Θα είναι ανοιχτοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσοι είστε ακόμη κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και βγείτε βόλτα! Και εάν δεν μπορείτε, για χίλιους δύο λόγους, να πάτε μακριά, βγείτε στο μπαλκόνι ή πάρτε το ασανσέρ της πολυκατοικίας για μία βόλτα ως την ταράτσα. Ο Αύγουστος είναι εδώ και κάνει «ποδαρικό» με μία εντυπωσιακή Πανσέληνο, η οποία είναι γνωστή και ως το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου». 

Πρόκειται για τη μία από τις δύο υπερπανσελήνους, που θα απολαύσουμε τον Αύγουστο και πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν θα ξαναδούμε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2037. Αυτό σημαίνει πως η αυγουστιάτικη Πανσέληνος του φετινού Αυγούστου, αλλά και αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου είναι αρκετά σημαντικά και σπάνια φαινόμενα.

Ειδικότερα, απόψε Τρίτη 1 Αυγούστου, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου, που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Το αποψινό φεγγάρι πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που την συγκεκριμένη ημέρα ψάρευαν το ψάρι με το όνομα οξύρρυγχος ή όπως είναι ευρέως γνωστό, τη μουρούνα.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου για φέτος είναι μία από τις δύο «υπερπανσελήνους», καθώς το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει επειδή το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Το εντυπωσιακό «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα το δούμε στις 21:31, ώρα Ελλάδος, σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου. Ενδεχομένως να ξεγελάσει μάλιστα το γυμνό μάτι πολλών επιτήδειων θεατών πιστεύοντας πως το μέγεθός της αλλάζει από ώρα σε ώρα, αφού η σημερινή Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα και κεραίες, αλλά διάφορες μετρήσεις έχουν δείξει πως αυτό δεν ισχύει.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 Αυγούστου, αλλά και στις 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Ο καιρός σήμερα: Ανάσταση με βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα