ΑΘΗΝΑ
07:07
|
01.05.2024
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν σήμερα πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι κατά της ακρίβειας και των αντιλαϊκών μέτρων του Προέδρου Τινούμπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβρασμός επικρατεί στα συνδικάτα της Νιγηρίας με αφορμή την έκρηξη της ακρίβειας και την καθίζηση των (ήδη χαμηλών) μισθών εκατομμυρίων εργαζομένων..

Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν νωρίτερα σήμερα σε διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων για τις αντιλαϊκές πολιτικές του νέου Προέδρου της χώρας, Μπόλα Τινούμπου.

Συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στην αρχή της βδομάδας ο Πρόεδρος Τινούμπου δεν είναι αρκετά και τον κατηγόρησαν πως είναι ανίκανος να αντιδράσει γρήγορα ώστε να μειωθούν οι συνέπειες ορισμένων εκ των εξοντωτικών για τα λαϊκά νοικοκυριά αποφάσεων όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα που διπλασίασε τις τιμές τους, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβασαν την πύλη εισόδου της βουλής αναγκάζοντας αρκετούς βουλευτές να συναντηθούν μαζί τους και να τους εξηγήσουν τα αιτήματα και τη δυσφορία τους για την μεγάλη ακρίβεια.

Το Μάιο, ελάχιστους μήνες μετά την αμφισβητούμενη εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ο Τινούμπου ήρε κρατικές επιδοτήσεις που κόστιζαν στην κυβέρνηση 4,39 τρις. Νάιρα (κάπου 5,07 δις. δολάρια)  ενώ παράλληλα η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας κατάργησε τις δυνατότητες για διαφορετικές τιμές συναλλάγματος σε ανταλλακτήρια της χώρας παραδίδοντάς την στα αρπακτικά «των δυνάμεων της αγοράς».

Μπροστά σε όλα αυτά, ο Πρόεδρος του Νιγηριανού Εργατικού Κογκρέσου, Τζο Ατζάιρο πρόσθεσε και το υπερδιπλασιασμό του κόστους κομίστρων και εισιτηρίων στα μέσα συγκοινωνίας που αναγκάζουν πολλούς εργαζόμενους να περπατήσουν χιλιόμετρα για να πάνε στις δουλειές τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα