ΑΘΗΝΑ
21:12
|
27.04.2024
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιοποίησε η αστυνομία, πολλές γυναίκες αστυνομικοί αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση, βία και εκφοβισμό από συναδέλφους και «ανωτέρους» τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο δημοσιοποίησε το αρχηγείο της αστυνομίας, πολλές γυναίκες αστυνομικοί αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση, βία και εκφοβισμό από συναδέλφους τους και «ανωτέρους» τους, όπως γράφει ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Από το αρχηγείο της Αστυνομίας εκδόθηκε προειδοποιητική αναφορά χθες Τρίτη 1η Αυγούστου, η οποία απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούςτους οποίους καλεί «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά», όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των ΝΕΩΝ, οι καταγγελίες έγιναν από 4-5 γυναίκες αστυνομικούς οι οποίες δήλωσαν ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους είχαν κακοποιητική συμπεριφορά απέναντί τους, διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα εις βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων.

Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά, γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας εκ των καταγγελλόμενων αξιωματικών αποκαλείται στα γραφεία της Κατεχάκη με το προσωνύμιο «Δράκος» λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών καθώς και αφόρητες πιέσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει γυναίκες αστυνομικούς στη σκέψη ακόμα και να αποχωρήσουν από το σώμα.

Στην εμπιστευτική αναφορά επισημαίνεται ότι θα πρέπει να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους συμπεριφορών σημειώνοντας ότι:

«Οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούνται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε να ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια προκαταρκτικής ή ένορκης διοικητικής εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

Το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», που αφορούν και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένες τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα