ΑΘΗΝΑ
04:43
|
01.12.2023
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έντασή του προσδιορίζεται σε 1 βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σεισμό προκάλεσε μία από τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών που έγιναν στη Νέα Αγχίαλο στις 27 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να προσδιορίζεται στην περιοχή της έκρηξης.

Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.

Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, το επίκεντρο προσδιορίστηκε στην περιοχή της έκρηξης.

Όπως λέει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως accidental explosion και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως ground truth γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση ομήρων-Νέα παράταση της ανακωχής

Σίγησε η φωνή των The Pogues, Σέιν ΜακΓκόουαν

Λέσβος: Παραίτηση διευθυντή ΕΠΑΛ- Έλειπαν 80 από τους 120 μαθητές

Δύο δρόμοι μπροστά στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα