ΑΘΗΝΑ
16:13
|
28.04.2024
Μέσα σε μια εβδομάδα 45 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της διαβόητης στρατιωτικής αστυνομίας της Βραζιλίας εναντίον καρτέλ ναρκωτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις πολιτείες της Βραζιλίας λόγω της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας, σε μια ιδιαίτερα αιματηρή εβδομάδα ακόμη και για τη Βραζιλία- μια χώρα διαβόητη για τη συστηματική κατάχρηση εξουσίας και βίαιων πρακτικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της πολιτικής και στρατιωτικής αστυνομίας εναντίον των διακινητών ναρκωτικών στη φαβέλα Κομπλέξο ντα Πένια στο Ρίο ντε Τζανέιρο το πρωί της Τετάρτης, με τους κατοίκους να λένε ότι τα σφοδρά πυρά άρχισαν στις 3 τα ξημερώματα.

Στη βορειοανατολική πολιτεία Μπάγια, 19 άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας σε συγκρούσεις με τη στρατιωτική αστυνομία στο Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της πολιτείας, και τις κοντινές πόλεις Καματσάρι και Ιτατίμ.

Η Μπάγια και το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξενούν τη δεύτερη και τρίτη πιο θανατηφόρα αστυνομική δύναμη της Βραζιλίας, σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτειακές αρχές στο Σάο Πάολο επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι ο αριθμός των νεκρών από μια συνεχιζόμενη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Μπαϊξάντα Σαντίστα αυξήθηκε στους 16, καθιστώντας αυτή τη μια από τις πιο θανατηφόρες επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η αστυνομία του Σάο Πάολο.

Με την ονομασία «Επιχείρηση Ασπίδα», η ανάπτυξη περίπου 600 αστυνομικών προκλήθηκε από τη δολοφονία ενός αστυνομικού στο δήμο Γκουαρουζά του Σάο Πάολο την περασμένη Πέμπτη. Ένας τελευταίος ύποπτος για συμμετοχή στον θάνατο του Πάτρικ Μπάστος Ρέις, μέλους της τακτικής μονάδας Rota της στρατιωτικής αστυνομίας, συνελήφθη νωρίς την Τετάρτη. Η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλλάβει μέχρι στιγμής 58 άτομα και έχει κατασχέσει 400 κιλά ναρκωτικών, καθώς και 18 όπλα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις ενέργειες της αστυνομίας στη Μπαϊξάντα Σαντίστα ως σφαγή με κίνητρα εκδίκησης, ενώ οι κάτοικοι έχουν αναφέρει απειλές και περιπτώσεις βασανιστηρίων.

«Αυτό που συνέβη στη Γκουαρουζά ήταν ένα μακελειό. Οι θάνατοι ήταν εσκεμμένοι. Η πολιτεία του Σάο Πάολο πρέπει να περιορίσει αυτό το κύμα βίας», είπε ο Ντιμίτρι Σάλες, πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Condepe), στον τηλεοπτικό σταθμό GloboNews.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Ταρτσίζιο ντι Φρέιτας, υπερασπίστηκε την αστυνομία, λέγοντας ότι ενήργησε ως απάντηση σε επιθέσεις από εγκληματίες και απορρίπτοντας τις αναφορές για καταχρήσεις βίαιων πρακτικών ως «αφηγήματα». Η επιχείρηση Ασπίδα, φαινομενικά μια ώθηση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή, πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο ισχυρισμός των αρχών ότι όλα τα θύματα είναι ύποπτοι εγκληματίες που πέθαναν σε συγκρούσεις με την αστυνομία αμφισβητήθηκε από ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας, οι οποίοι απαιτούν να ελέγχονται προσεκτικά οι ενέργειες της αστυνομίας.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κυβερνήτης και ο γραμματέας ασφαλείας δηλώνουν ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις [ανθρώπινων δικαιωμάτων] πριν καν διεξαχθεί έρευνα… Αυτό είναι ουσιαστικά μια έγκριση αυθαίρετων πρακτικών, δήλωσε ο Όσκαρ Βιλένα, δικηγόρος και μέλος της Arns Commission, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κρατικές στρατιωτικές αστυνομικές δυνάμεις της Βραζιλίας είναι διαβόητες για τη βία τους και πολύ πιο θανατηφόρες από τις απλές αστυνομικές τους δυνάμεις. Η επιστροφή στην εξουσία τον Ιανουάριο του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πυροδότησε ελπίδες για μια μεταρρύθμιση, αλλά ειδικοί στη δημόσια ασφάλεια λένε ότι ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από μια επιτροπή της Γερουσίας δεν θα αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, όπως οι κάμερες του σώματος της αστυνομίας.

Στο Σάο Πάολο, η χρήση κάμερας σώματος από τη στρατιωτική αστυνομία έχει πιστωθεί ευρέως ως συμβολή στη μείωση της βίας που διαπράττεται από και εναντίον του αστυνομικού σώματος. Όμως οι δολοφονίες από την αστυνομία του Σάο Πάολο έχουν αυξηθεί υπό τον κυβερνήτη Φρέιτας, έναν σύμμαχο του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ασπάζεται έναν σκληροπυρηνικό λόγο για την ασφάλεια και έχει αμφισβητήσει την πολιτική της κάμερας.

Οι τελευταίες δολοφονίες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα «σημείο καμπής» για τη δημόσια ασφάλεια στη μεγαλύτερη πολιτεία της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον Νταβίντ Μαρκές, συντονιστή του προγράμματος στο Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια. «Αυτή η αλλαγή συνδέεται με έναν πολιτικό λόγο που εκτιμά τη βία, που λέει ότι η αστυνομία πρέπει να χρησιμοποιεί βία για να ελέγξει τη βία και το οργανωμένο έγκλημα», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα