ΑΘΗΝΑ
00:28
|
01.05.2024
Πήγαινε πίσω, μπλε φάλαινα. Υπάρχει ένας νέος υποψήφιος για το βαρύτερο ζώο στην ιστορία της Γης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα προϊστορικό είδος φάλαινας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και φέρει την ονομασία Perucetus colossus φαίνεται ότι είναι το βαρύτερο, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature». 

Ενώ η σημερινή μπλε φάλαινα έχει εδώ και καιρό τον τίτλο του βαρύτερου ζώου, οι ερευνητές είπαν την Τετάρτη ότι τα σκελετικά κατάλοιπα ενός πλάσματος που ανακαλύφθηκαν στο Περού που ονομάζεται Perucetus colossus θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Η πρώιμη φάλαινα, η οποία έζησε περίπου 38-40 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά την εποχή του Ηώκαινου, είχε όψη παρόμοια με της θαλάσσιας αγελάδας και πιθανότατα είχε μήκος περίπου 25 μέτρα.

Ζύγιζε έως και 340 μετρικούς τόνους, μια μάζα που θα ξεπερνούσε οποιοδήποτε άλλο γνωστό ζώο, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής μπλε φάλαινας και των μεγαλύτερων δεινοσαύρων.

Το επιστημονικό του όνομα σημαίνει «κολοσσιαία περουβιανή φάλαινα».

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του ζώου είναι σίγουρα το υπερβολικό βάρος, το οποίο υποδηλώνει ότι η εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει οργανισμούς που έχουν χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τη φαντασία μας, δήλωσε ο παλαιοντολόγος Τζιοβάνι Πανούτσι από το Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Η ελάχιστη εκτίμηση μάζας της φάλαινας Perucetus είναι 85 τόνοι, με μέση εκτίμηση 180 τόνους. Η μεγαλύτερη γνωστή γαλάζια φάλαινα ζύγιζε περίπου 190 τόνους, αν και ήταν μεγαλύτερη από την Perucetus στα 33,5 μέτρα (110 πόδια).

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τάση προς τον γιγαντισμό στα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να είχε αρχίσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Φαίνεται ότι τα κητώδη είχαν φτάσει στο μέγιστο της σωματικής τους μάζας περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια πριν από την προηγούμενη παραδοχή.

Ο Αργεντινόσαυρος, ένα τετράποδο φυτοφάγο με μακρύ λαιμό, που έζησε πριν από περίπου 95 εκατομμύρια χρόνια στην Αργεντινή και κατατάχθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο ως ο πιο ογκώδης δεινόσαυρος, εκτιμήθηκε σε περίπου 76 τόνους.

Ο αποσπασματικός σκελετός της Perucetus ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία από τον Μάριο Ουρμπίνα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του San Marcos στη Λίμα.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα πέρασε χρόνια ανασκάπτοντας μια απότομη, βραχώδη πλαγιά στην έρημο Ίκα, μια περιοχή στο Περού που κάποτε ήταν υποβρύχια και είναι γνωστή για τα πλούσια θαλάσσια απολιθώματα της. Τα αποτελέσματα ήταν 13 σπόνδυλοι από τη ραχοκοκαλιά της φάλαινας, τέσσερα πλευρά και ένα οστό του ισχίου.

Τα οστά, ασυνήθιστα ογκώδη, ήταν εξαιρετικά πυκνά και συμπαγή.

Αυτά τα εξαιρετικά συμπαγή οστά υποδηλώνουν ότι η φάλαινα μπορεί να πέρασε το χρόνο της σε ρηχά, παράκτια νερά, είπαν οι ερευνητές. Άλλοι παράκτιοι κάτοικοι, όπως οι θαλάσσιες αγελάδες και τα Ντιγκόνγκ, γνωστά ως σειρήνες, έχουν βαριά κόκαλα για να τα βοηθήσουν να παραμείνουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας.

Δεν εντοπίστηκαν κατάλοιπα κρανίου ή δοντιών, καθιστώντας την ερμηνεία της διατροφής και του τρόπου ζωής της φάλαινας πιο δύσκολη.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η φάλαινα ζούσε σαν τις σημερινές σειρήνες – όχι ένα δραστήριο αρπακτικό αλλά ένα ζώο που τρέφονταν κοντά στον πυθμένα των ρηχών παράκτιων νερών.

Σημειώνεται ότι το αρχείο απολιθωμάτων των κητωδών (υποκατηγορία των θηλαστικών που περιλαμβάνει τα δελφίνια, τις φάλαινες και τις φώκιες) έχει μεγάλη σημασία για την τεκμηρίωση της εξελικτικής ιστορίας των θηλαστικών, όταν ορισμένα χερσαία ζώα επέστρεφαν στον ωκεανό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και βοριάδες στο Αιγαίο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα