ΑΘΗΝΑ
11:41
|
22.11.2024
Πρόκειται για την πέμπτη εκτέλεση θανατοποινίτη που λαμβάνει χώρα από την αρχή της χρονιάς στη Σιγκαπούρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σιγκαπούρη πραγματοποίησε την τρίτη εκτέλεσή της για αδικήματα σε σχέση με ναρκωτικά μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, απαγχονίζοντας έναν 39χρονο πολίτη για διακίνηση 54 γραμμαρίων ηρωίνης. Πρόκειται για την πέμπτη εκτέλεση φυλακισμένου που λαμβάνει χώρα από την αρχή της χρονιάς στη Σιγκαπούρη.

Ο Μοχάμεντ Σάλεχ Αντούλ Λατίφ, ένας Μαλαισιανός που εργαζόταν ως οδηγός ντελίβερι, απαγχονίστηκε στη φυλακή Changi μετά τη δέουσα διαδικασία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κεντρικό Γραφείο Ναρκωτικών της Σιγκαπούρης.

Το γραφείο είπε ότι η κατασχεθείσα ποσότητα ηρωίνης ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερους από 600 χρήστες ναρκωτικών για μια εβδομάδα.

Ο απαγχονισμός του Μοχάμεντ Σάλεχ έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου οι αρχές στην πόλη-κράτος εκτέλεσαν την Σαριντέβι Τζαμανί, 45 ετών, και τον Μουχαντά Αζιζ μπιν Χουσεϊν, 57 ετών, για διακίνηση ναρκωτικών, προκαλώντας κατακραυγή από τα Ηνωμένα Έθνη και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σιγκαπούρη, η οποία είναι γνωστή για τη σκληρή τιμωρία του εγκλήματος, έχει εκτελέσει 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά αφότου τερμάτισε τη διετή παύση των απαγχονισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας το κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Μοχάμεντ Σάλεχ είχε υποστηρίξει ότι ένας φίλος στον οποίο χρωστούσε χρήματα τον είχε ξεγελάσει ώστε να πιστέψει ότι παρέδιδε λαθραία τσιγάρα.

Ένας δικαστής από τη Σιγκαπούρη απέρριψε την υπεράσπιση του Μοχάμεντ Σάλεχ αφού έκρινε ότι η σχέση τους δεν ήταν αρκετά στενή για να δικαιολογήσει αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης.

Η τελευταία εφαρμογή της θανατικής ποινής στη Σιγκαπούρη είναι πιθανό να αυξήσει την αυξανόμενη διεθνή πίεση στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία της για τα ναρκωτικά.

Τον περασμένο μήνα, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε μορατόριουμ στη χρήση της θανατικής ποινής από τη Σιγκαπούρη, χαρακτηρίζοντάς τη «ασυμβίβαστη με το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή και στο δικαίωμα να είμαστε απαλλαγμένοι από βασανιστήρια και άλλη απάνθρωπη μεταχείριση».

Παρά την εικόνα της Σιγκαπούρης ως εξαιρετικά αποτελεσματικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, η μεταχείριση των παραβατών της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά από την πόλη-κράτος την έχει καταδείξει ως ένα αυταρχικό κράτος.

Οι νόμοι της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας επιβάλλουν τη θανατική ποινή για όποιον διακινεί περισσότερα από 500 γραμμάρια κάνναβης και 15 γραμμάρια ηρωίνης.

Ομάδες δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο νόμος κάνει λίγα για να σταματήσει την κατάχρηση των ναρκωτικών ουσιών και επηρεάζει δυσανάλογα τους χαμηλού προφίλ παραβάτες.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, η οποία περιορίζει αυστηρά τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τις δημόσιες διαμαρτυρίες και την πολιτική αντιπολίτευση, υπερασπίστηκε τη χρήση της θανατικής ποινής ως αποτελεσματικού αποτρεπτικού μέσου κατά του εγκλήματος και ανέφερε έρευνες που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει το νόμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον Εισαγγελέα ο συλληφθείς για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα