ΑΘΗΝΑ
00:36
|
04.05.2024
Αυξάνονται οι θανατώσεις κρατουμένων στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι εκτελούνται για διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σιγκαπούρη έχει προγραμματιστεί να εκτελέσει μια γυναίκα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, λένε οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπήκοος Σιγκαπούρης Σαριντέβι Τζαμανί, 45 ετών, κρίθηκε ένοχη για διακίνηση 30 γραμμαρίων ηρωίνης το 2018.

Θα είναι η δεύτερη εκτέλεση για διακίνηση ναρκωτικών που θα λάβει χώρα μέσα σε τρεις ημέρες, μετά από τη θανάτωση του Μοχάμαντ Αζίζ μπιν Χουσεΐν, και η 15η θανάτωση από τον Μάρτιο του 2022.

Η Σιγκαπούρη έχει ορισμένους από τους πιο σκληρούς νόμους εναντίον των ναρκωτικών στον κόσμο, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι αρχές της χώρας, είναι απαραίτητοι για την προστασία της κοινωνίας.

Ο Μοχάμαντ Αζίζ μπιν Χουσεΐν καταδικάστηκε για διακίνηση 50 γραμμαρίων ηρωίνης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σιγκαπούρης, η θανατική ποινή μπορεί να εφαρμοστεί για διακίνηση περισσότερων από 15 γραμμαρίων ηρωίνης και άνω των 500 γραμμαρίων κάνναβης.

Τον περασμένο Απρίλιο, ένας άλλος υπήκοος της Σιγκαπούρης, ο Τανγκαραζού Σοπιά, εκτελέστηκε για διακίνηση 1 κιλού κάνναβης που δεν άγγιξε ποτέ. Οι αρχές λένε ότι συντόνισε την πώληση μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σε προηγούμενη δήλωση, το Κεντρικό Γραφείο Ναρκωτικών της Σιγκαπούρης είπε ότι ο Αζίζ μπιν Χουσεΐν έλαβε πλήρως «τη δέουσα διαδικασία» και ότι η έφεσή του κατά της καταδίκης και της ποινής του απορρίφθηκε το 2018.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον επέκρινε ξανά τη Σιγκαπούρη για τις εκτελέσεις της, λέγοντας ότι η θανατική ποινή δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας κατά του εγκλήματος.

«Οι μικροέμποροι ναρκωτικών χρειάζονται βοήθεια, καθώς οι περισσότεροι εκφοβίζονται λόγω των συνθηκών τους», έγραψε ο Μπράνσον στο Twitter.

Δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει η εκτέλεση της Σαριντέβι Τζαμανί, πρόσθεσε.

Η Σαριντέβι Τζαμανί είναι μία από τις δύο γυναίκες που καταδικάστηκαν σε θάνατο στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την Transformative Justice Collective, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα εκτελεστεί από την πόλη-κράτος μετά την κομμώτρια Γιεν Μέι Γουίν το 2004, ανέφερε η ομάδα. Ο Γιεν καταδικάστηκε επίσης για διακίνηση ναρκωτικών.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Σαριντέβι Τζαμανί κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης της ότι προμηθευόταν ηρωίνη για προσωπική χρήση κατά τη διάρκεια του ισλαμικού μήνα νηστείας.

Αν και δεν αρνήθηκε ότι πούλησε ναρκωτικά όπως ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη από το διαμέρισμά της, υποβάθμισε την κλίμακα αυτών των δραστηριοτήτων, σημείωσε ο δικαστής Σι Κι Ουν.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι αυστηροί νόμοι για τα ναρκωτικά βοηθούν να παραμείνει η Σιγκαπούρη ως ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στον κόσμο και ότι η θανατική ποινή για αδικήματα ναρκωτικών χαίρει ευρείας δημόσιας υποστήριξης.

Αλλά οι ακτιβιστές που μάχονται για την κατάργηση της θανατικής ποινής το διαψεύδουν.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η θανατική ποινή έχει μοναδικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα ή ότι έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στη χρήση και τη διαθεσιμότητα ναρκωτικών», δήλωσε η Κιάρα Σαντζόρτζιο της Διεθνούς Αμνηστίας σε μια δήλωση.

«Το μόνο μήνυμα που στέλνουν αυτές οι εκτελέσεις είναι ότι η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης είναι πρόθυμη να αψηφήσει για άλλη μια φορά τις διεθνείς διασφαλίσεις σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα