ΑΘΗΝΑ
18:30
|
27.04.2024
Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ εμποδίζουν σκοπίμως την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Υεμένη και αλλού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αντίσταση ήταν πάντα μια πηγή εκπλήξεων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με όλο τον κόσμο να βλέπει την ανάπτυξή της καθώς και τα επιτεύγματά της όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα αποτελούσαν μέρος μιας δημόσιας ομιλίας του στη μνήμη του μουσουλμάνου λόγιου σεΐχη Αφίφ Αλ-Ναμπούλσι.

Το κύριο ζήτημα στην περιοχή είναι η κραυγαλέα επέμβαση των ΗΠΑ σε κάθε τι, υπογράμμισε ο Νασράλα. «Αυτοί που σχεδίασαν την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο κατέστρωσαν τα σχέδιά τους με ακρίβεια και η εισβολή θα μπορούσε να είχε επιτύχει τους στόχους της, όπως είχε διατάξει η Αμερική».

«Παρά την κραυγαλέα και αυθάδη παρέμβαση των ΗΠΑ, υπάρχει μια κουλτούρα και πολιτική υποταγής στις ΗΠΑ», παρότι εκείνες δεν τηρούν καμιά υπόσχεσή τους.

«Η σημερινή ήμερα σηματοδοτεί τη δεύτερη επέτειο της δέσμευσης των ΗΠΑ να προμηθεύσουν τον Λίβανο με ενέργεια, και παρόλα αυτά, ο Λίβανος δεν έχει λάβει ακόμη ηλεκτρική ενέργεια, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν το αιγυπτιακό αέριο και την ιορδανική ηλεκτρική ενέργεια να φτάσουν στον Λίβανο», πρόσθεσε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ.

«Εάν οι Λιβανέζοι κατευθύνουν την οργή τους προς τον έναν ή τον άλλον υπουργό, χάνουν το τι συμβαίνει και θα πρέπει να στρέψουν την οργή τους προς την Αμερική, η οποία επιβάλλεται και εμποδίζει το να φτάσει το ρεύμα στον λιβανέζικο λαό», τόνισε.

Μιλώντας για την κρίση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, ο Νασράλα υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλές πηγές που μπορούν να δημιουργήσουν χρηματοδότηση για το Λιβανέζικο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά απαγορεύονται λόγω βέτο των ΗΠΑ».

Ο Νασράλα υπογράμμισε την ανάγκη απελευθέρωσης από την αμερικανική ηγεμονία προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση του Λιβάνου, «καθώς οι Αμερικανοί θα οδηγήσουν σε μια οδυνηρή και καταστροφική πραγματικότητα με τη σημαντική παρέμβασή τους στη χώρα μας».

Έθιξε επίσης τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Άιν αλ Χαλούα, όπου η Φατάχ αντιμετωπίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Υπάρχουν λιβανικά μέσα ενημέρωσης που φαίνονται επίμονα να κατηγορούν ψευδώς τη Χεζμπολάχ ότι βρίσκεται πίσω από αυτά τα γεγονότα», είπε προτού καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Μια μέρα πριν από την τρίτη επέτειο της καταστροφικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου του 2021 στη Βηρυτό, ο Νασράλα δήλωσε ότι το κόμμα που είναι υπεύθυνο για την απόκρυψη της αλήθειας για το τι συνέβη είναι το ίδιο κόμμα που εργάστηκε για την πολιτικοποίηση της έρευνας από την αρχή, όπως και άλλοι που προσπάθησαν να τη συνδέσουν με περιφερειακά γεγονότα.


Η περιοχή υποφέρει από τις αμερικανικές κυρώσεις

Όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η Συρία οφείλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον αμερικανικό νόμο του Καίσαρα του 2019 (Caesar Syria Civilian Protection Act), υποστήριξε ο Νασράλα. «Αν δεν υπήρχε ο νόμος του Καίσαρα, η Συρία δεν θα χρειαζόταν βοήθεια από πουθενά για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου».

«Η αμερικανική κατοχή απαγορεύει στη συριακή κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ανατολικά του Ευφράτη, ενώ τον λεηλατεί», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν το Ιράκ να πληρώσει για το ιρανικό αέριο, έτσι ώστε το Ιράν να προκαλεί μπλακ άουτ σε βάρος του Ιράκ», ισχυρίστηκε. «Ο λόγος πίσω από την εκ μέρους των ΗΠΑ παρεμπόδιση των πληρωμών ενέργειας στο Ιράν είναι ότι [έτσι] η Τεχεράνη σταματά να προμηθεύει φυσικό αέριο στο Ιράκ, ώστε να μπορούν να πουν στον ιρακινό λαό ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για τη δυστυχία του».

Ο λόγος που ο πόλεμος στην Υεμένη δεν έχει ακόμη τελειώσει είναι και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά την Παλαιστίνη δήλωσε πως «η πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών εξασθενεί».

«Τα αδέρφια και οι γιοι σας στη Χεζμπολάχ, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς σας, θα εκτελέσουν τη διαθήκη σας όπως έκαναν με τις διαθήκες όλων των μαρτύρων και η Αντίστασή σας θα οδηγήσει σε περισσότερα νίκες», είπε απευθυνόμενος στον εκλιπόντα σεΐχη Αφίφ Αλ-Ναμπούλσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα