ΑΘΗΝΑ
08:24
|
01.05.2024
Καταστροφικές αποδείχθηκαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη βόρεια και δυτική Σλοβενία από χτες το βράδυ. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον τρεις και οι πλημμυροπαθείς χιλιάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων (οι δύο Ολλανδοί τουρίστες), πλημμύρες και σοβαρές καταστροφές προκάλεσαν σήμερα στη Σλοβενία ισχυρότατες βροχοπτώσεις που έπεσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης μετατρέποντας σε ποτάμια και ορμητικούς χειμάρρους πολλές περιοχές κυρίως στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας, όπως η περιοχή Κορόσκα (Καρίνθια).

Η κατάσταση από τις πλημμύρες είναι χαοτική.

People evacuated by helicopters as floods hit Slovenia

Πολλά οδικά δίκτυα είναι μπλοκαρισμένα, χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει, σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της Σλοβενίας.

Οι αρχές της χώρας έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια από τη γειτονική Αυστρία προκειμένου να συμβάλλει στην περίθαλψη ασθενών ή ατόμων που τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη θεομηνία.

Floods in Slovenia

Η Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Σλοβενίας εξέδωσε «κόκκινη» προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από μεγάλης κλίμακας πλημμύρες ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως συστήματα σφοδρών καταιγίδων κινούνται τις επόμενες ώρες πιο νότια στα Βαλκάνια αυξάνοντας τους κινδύνους πλημμυρών σε Κροατία, Βοσνία και νοτιότερα ως και το Σάββατο, 5 Αυγούστου.

«Δεν έχουμε δει τέτοιες πλημμύρες εδώ και 500 ή και 1.000 χρόνια»  δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο επικεφαλής διασωστών της πόλης Σκόφτζα Λόκα, όπου οχήματα, φορτηγά παρασύρθηκαν σαν καρυδότσουφλα από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων που σχηματίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τις καταρρακτώδεις βροχές. Σε αρκετές περιοχές της πόλης το νερό, χωρίς υπερβολή, ξεπέρασε σε ύψος και τα δύο μέτρα.

Flood in Kamnik, Slovenia

Ο 45χρονος υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας, Μάριαν Σάρετς, ανακοίνωσε ότι ο στρατός είναι  έτοιμος να συμβάλλει στις επιχειρήσεις διάσωσης χιλιάδων πλημμυροπαθών και έκανε έκκληση στους κατοίκους της πόλης Κάμνικ, να παραμείνουν, εάν μπορούν, στα σπίτια τους, εφόσον βεβαίως δεν έχουν πλημμυρίσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα