ΑΘΗΝΑ
06:03
|
17.05.2024
Εάν η Εθνοσυνέλευση διαλυθεί εγκαίρως, οι εκλογές διεξάγονται εντός 60 ημερών. Αν όμως διαλυθεί νωρίτερα, η περίοδος αυτή παρατείνεται σε 90 ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν θα διαλυθεί στις 9 Αυγούστου, τρεις ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της πενταετούς κοινοβουλευτικής περιόδου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ.

Ο Σαρίφ έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε για τα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού του την Πέμπτη, δήλωσε ένας ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης που παρευρέθηκε στη συνάντηση, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Σαρίφ βρίσκεται στην εξουσία από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν ο προκάτοχός του Ιμράν Χαν απομακρύνθηκε μετά από ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης θέτει τις βάσεις για γενικές εκλογές αργότερα φέτος.

Το σύνταγμα του Πακιστάν λέει ότι εάν η συνέλευση διαλυθεί εγκαίρως, δηλαδή στις 12 Αυγούστου, οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 60 ημερών.

Αν όμως η διάλυση γίνει έστω και μια μέρα νωρίτερα, η περίοδος αυτή παρατείνεται σε 90 ημέρες.

Εάν η συνέλευση διαλυθεί στις 9 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Σαρίφ, οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο υπό την επίβλεψη μιας προσωρινής κυβέρνησης, όπως ορίζει το σύνταγμα.

Τα ονόματα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και άλλων κορυφαίων στελεχών είναι πιθανό να ανακοινωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε τηλεοπτική ομιλία μετά το δείπνο της Πέμπτης με πολιτικούς συμμάχους, ο Σαρίφ είπε ότι η κυβέρνησή του αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις όταν ανέβηκε στην εξουσία.

Η συνείδησή μας είναι καθαρή. Βγάλαμε τη χώρα από μια καταιγίδα θυσιάζοντας τη δική μας πολιτική, είπε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Σαρίφ έχει κατηγορηθεί ότι στόχευσε τον Χαν, τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, μέσω μιας σειράς υποθέσεων εναντίον του και μιας καταστολής του κόμματός του στο Πακιστάν Tahreek-e-Insaf (PTI).

Ο Χαν λέει ότι οι υποθέσεις έχουν στόχο να τον αποτρέψουν από το να διεκδικήσει τις επόμενες εκλογές, στις οποίες το PTI είναι πιθανό να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα. Ο πρώην ηγέτης επέζησε ακόμη και από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Από τον Μάιο, χιλιάδες εργάτες και υποστηρικτές του PTI έχουν συλληφθεί μετά την οργή τους για τη σύντομη σύλληψη του Χαν, επιτιθέμενοι σε κυβερνητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πολλοί από τους συλληφθέντες πρόκειται να δικαστούν σύμφωνα με τους στρατιωτικούς νόμους, μια κίνηση που επικρίθηκε από οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει επίσης μια αναζωπύρωση της βίας, με περισσότερες από 90 επιθέσεις από την ένοπλη ομάδα Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) μόνο τον Ιούλιο.

Το TTP, μια παράνομη ομάδα, είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με τους κυβερνώντες Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Η οικονομία του Πακιστάν, που πλήττεται από τον πληθωρισμό και τη φθίνουσα ρουπία, παραμένει εύθραυστη, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε μια οικονομική διάσωση την τελευταία στιγμή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Ιούνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα