ΑΘΗΝΑ
13:53
|
27.04.2024
Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανακαλούν τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ενώ λένε πως θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση της ECOWAS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν συναφθεί από την κυβέρνηση που ανέτρεψαν με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τη «στάθμευση» αποσπασμάτων του γαλλικού στρατού στη χώρα και το «καθεστώς» των γαλλικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα, με ανακοίνωσή τους η οποία αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

«Μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά και την αντίδραση της Γαλλίας όσον αφορά την κατάσταση» στον Νίγηρα, «το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ, οι πραξικοπηματίες) «αποφασίζει να καταγγείλει της συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με το κράτος αυτό», τόνισε ένας από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης.

Το ΕΣΣΠ ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχαμέντ Μπαζούμ την περασμένη εβδομάδα.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Όπως τα πρόσφατα πραξικοπήματα στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί, η στρατιωτική κατάληψη της περασμένης εβδομάδας στον Νίγηρα ήρθε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων με ορισμένους ντόπιους να κατηγορούν την πρώην αποικιοκρατική δύναμη για ανάμιξη στις υποθέσεις τους.

Ορκίζονται να απαντήσουν σε «οποιαδήποτε επίθεση» της ECOWAS

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στα τέλη Ιουλίου δεσμεύτηκαν να απαντήσουν αμέσως σε «οποιαδήποτε επίθεση ή απόπειρα επίθεσης» από την πλευρά της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, σήμερα Παρασκευή.

Οποιαδήποτε επιθετικότητα ή απόπειρα επίθεσης θα συνεπάγεται άμεση και επείγουσα απάντηση από τις δυνάμεις του Νίγηρα, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο έναν από τους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα.

Αυτό έρχεται ως απάντηση στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) που αναμένεται να ολοκληρώσουν αργότερα σήμερα τις συνομιλίες τους σχετικά με μία πιθανή επέμβαση στον Νίγηρα, καθώς μεσολαβητές του περιφερειακού οργανισμού προσπαθούν να ωθήσουν τους επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Νιαμέι να αποκαταστήσουν την συνταγματική τάξη, προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο που τους έχουν θέσει.

Η στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ECOWAS, η οποία έχει υιοθετήσει την σκληρότερη μέχρι στιγμής στάση της για την ανατροπή την περασμένη εβδομάδα του προέδρου του Νίγηρα Μοχαμέντ Μπαζούμ, στο έβδομο πραξικόπημα που σημειώνεται στην δυτική και κεντρική Αφρική από το 2020.

Οι μεσολαβητές της ECOWAS εγκαταλείπουν τον Νίγηρα χωρίς να συναντήσουν τον ηγέτη της χούντας

Μια ομάδα από το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής ECOWAS έφυγε από τον Νίγηρα χωρίς να συναντήσει τον ηγέτη της χούντας που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την περασμένη Κυριακή, δήλωσε μέλος της αντιπροσωπείας, σήμερα Παρασκευή.

Η αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής έφτασε στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι την Πέμπτη «αλλά δεν διανυκτέρευσε» όπως είχε προγραμματιστεί, ούτε συναντήθηκε με τον αρχηγό του πραξικοπήματος στρατηγό Αμπντουραχμανέ Τσιάνι ή τον έκπτωτο πρόεδρο Μοχαμέντ Μπαζούμ, είπε το μέλος της ομάδας.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Νίγηρα αποσύρουν τους πρεσβευτές της χώρας σε Γαλλία, ΗΠΑ, Τόκυο και Νιγηρία

Οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τις εντολές των πρεσβευτών σε τέσσερις χώρες, καθώς αντιμετωπίζουν διεθνείς πιέσεις να αποκαταστήσουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη που ανέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα.

«Τα καθήκοντα των έκτακτων και πληρεξουσίων πρεσβευτών της Δημοκρατίας του Νίγηρα» στη Γαλλία, τη Νιγηρία, το Τόγκο και τις Ηνωμένες Πολιτείες «τερματίζονται», δήλωσε ένας από τους πραξικοπηματίες σε δήλωση που διαβάστηκε στην εθνική τηλεόραση.

Καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα, λέει ο ανατραπείς πρόεδρος

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τη χώρα, την περιοχή του Σαχέλ και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ, τονίζει ο ανατραπείς την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του Νίγηρα Μοχαμέντ Μπαζούμ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post.

Για αυτό «καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», προσθέτει ο κ. Μπαζούμ, που ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από στρατιωτικούς.

Ο Μπαζούμ ισχυρίζεται ότι «η κατάσταση ασφαλείας του Νίγηρα είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή των γειτόνων μας Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο», των οποίων οι κυβερνήσεις «εγκαταστάθηκαν και οι δύο μετά από στρατιωτικές εξαγορές».

Δήλωσε ότι έγραψε αυτό το άρθρο «ως όμηρος».

Η Μπούντεσβερ μετέφερε 30 ανθρώπους στη Γερμανία από τον Νίγηρα

Η Μπούντεσβερ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μετέφερε από τη Νιαμέι στη Γερμανία «περίπου 30 ανθρώπους», υπηκόους «Γερμανίας, [σ.σ. κρατών-μελών] της ΕΕ και άλλων χωρών», μέσω X (του πρώην Twitter).

Μεταγωγικό A400M που έφθασε «πριν από το πραξικόπημα» στο αεροδρόμιο της Νιαμέ για την αντικατάσταση πληρώματος «κατά την πτήση της επιστροφής (…) μετέφερε περίπου τριάντα ανθρώπους» στη Γερμανία, εξήγησε ο γερμανικός στρατός.

Σύμφωνα με άρθρο του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες Πέμπτη το βράδυ, επρόκειτο κυρίως για μέλη του γερμανικού στρατού, που συμμετείχαν στην αποστολή του ΟΗΕ στο γειτονικό Μαλί, τη MINUSMA. Η αναχώρησή τους εγγραφόταν στο πλαίσιο εναλλαγής που προβλεπόταν.

Κατά το Σπίγκελ, καθώς υπήρχε χώρος στο αεροσκάφος, η Μπούντεσβερ αποφάσισε να πάρει μαζί περίπου δέκα πολίτες, που δεν ήταν Γερμανοί.

Γερμανοί απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τον Νίγηρα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της γαλλικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε χθες πως περίπου «60 υπήκοοι» Γερμανίας έφυγαν από την επικράτεια του κράτους της Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα