ΑΘΗΝΑ
22:46
|
27.04.2024
Μετά το 8ωρο του Κωστή Χατζηδάκη, έρχεται το 13ωρο του Άδωνι Γεωργιάδη. Πάντα εθελοντικά…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο κενό πέφτει η κυβερνητική προσπάθεια ωραιοποίησης των αντεργατικών μέτρων που προωθεί, αλλά και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Με όχημα τον «εθελοντικό χαρακτήρα», οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται αργά και σταθερά σε έναν νομοθετικό ιστό αράχνης. Στο κέντρο του, περιμένουν υπομονετικά η κατάργηση του οκταώρου και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όπως με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος αλλοίωνε το οκτάωρο (εθελοντικά, πάντα), προκειμένου να δώσει στον εργαζόμενο το δικαίωμα να… μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του  για να «μαζέψει ελιές».

Δικές του. Ή του εργοδότη του, τέλος πάντων.

Έτσι και τώρα, με τον αναμενόμενο νόμο Γεωργιάδη, ο εργαζόμενος θα μπορεί (εθελοντικά, είπαμε) να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα! Επίσης, θα μπορεί από επιλογή… του εργοδότη να απασχοληθεί δοκιμαστικά για έξι μήνες και μετά να απολυθεί αυτομάτως, χωρίς αποζημίωση.

Αν τα χρόνια περάσουν και εξαιτίας του χαμηλού μισθού και των μεγάλων διαστημάτων ανεργίας, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τότε μπορεί να επιλέξει την ένταξη του σε ένα από τα νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ που προβλέπουν εργασία έως την ηλικία των 74 ετών.

Κι αν, πάλι, η σύνταξη δεν επαρκεί, τότε με βάση διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας μπορεί (εθελοντικά, ε;) να συνεχίσει να εργάζεται ενώ παραμένει συνταξιούχους με μικρότερη κράτηση στο εισόδημα σε σχέση με την περικοπή της σύνταξης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία.

Όμως, πού αρχίζει και πού τελειώνει ο εθελοντισμός; 

Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2022.

Χαμηλοί μισθοί με επιπτώσεις στο τελικό ύψος της  σύνταξης, σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασφυκτικής ακρίβειας…

Στα 349 ευρώ καθαρά (439,06 ευρώ μεικτά) ήταν ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης για 668.440 εργαζομένους (σχεδόν έναν στους τρεις), ενώ 908 ευρώ καθαρά (1.018 ευρώ μεικτά) ήταν ο μέσος μισθός για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Εντωμεταξύ, σε σύνολο 271 ελέγχων (μικρό δείγμα σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων) από την Επιθεώρηση Εργασίας, διαπιστώθηκαν 165 παραβάσεις (αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, παράνομη απασχόληση ανηλίκων, μη υποβολή ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, χρονικά όρια εργασίας και  υποδηλωμένη εργασία)!

Εθελοντικά, πάντα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα