ΑΘΗΝΑ
21:58
|
02.05.2024
Οι αυτοκτονίες αποτελούν περίπου το 20% όλων των θανάτων που συμβαίνουν σε γυναίκες μετά τον τοκετό .
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το φάρμακο Ζuranolone για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης – καθιστώντας το, το πρώτο εγκεκριμένο πόσιμο χάπι στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά για την επιλόχεια κατάθλιψη, μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε περίπου 1 στις 7 νέες μητέρες μετά τον τοκετό.

«Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχές, αναξιότητα – ακόμη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους. Και επειδή η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας-βρέφους, μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», δήλωσε η Δρ. Τίφανι Φαρτσιόνι, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση σε μια από του στόματος φαρμακευτική αγωγή θα είναι μια ευεργετική επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακραία, και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή, συναισθήματα».

Οι γυναίκες με σοβαρή επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν αυτοκτονικό ιδεασμό και οι αυτοκτονίες αποτελούν περίπου το 20% όλων των θανάτων που συμβαίνουν σε γυναίκες μετά τον τοκετό .

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 400.000 μωρά γεννιούνται από μητέρες με κατάθλιψη. Χωρίς καμία θεραπεία, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

«Μετά από χρόνια αφοσιωμένης έρευνας και συνεργασίας με άλλους επιστήμονες σε όλη τη χώρα, οι γυναίκες που ζουν με επιλόχειο και περιγεννητική κατάθλιψη έχουν στη διάθεσή τους μια νέα εύχρηστη θεραπευτική επιλογή που έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει τα συμπτώματά τους», δήλωσε η Δρ. Ο Δεληγιαννίδης, καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης της Συμπεριφοράς στα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας Feinstein στη Νέα Υόρκη, ο οποίος υπήρξε ο κύριος ερευνητής σε εθνικές κλινικές δοκιμές που οδήγησαν στην έγκριση της δραστικής ουσίας του νέου φαρμάκου.

Η επιλόχεια κατάθλιψη «συχνά υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Με τη σημερινή απόφαση του FDA, ίσως μπορέσουμε να το αντιστρέψουμε και να βοηθήσουμε πολλές περισσότερες γυναίκες που έχουν ανάγκη», τόνισε.

Η έγκριση του φαρμάκου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης, ειδικά καθώς έχει νέο βιολογικό στόχο και είναι ταχείας δράσης, δήλωσε η Κάθριν Μονκ, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος ψυχικής υγείας των γυναικών στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ ορισμένων εμπειρογνωμόνων της μητρικής ψυχικής υγείας, καθώς το φάρμακο αρχικά δοκιμάστηκε κυρίως σε γυναίκες με σοβαρήμ και όχι ήπια ή μέτρια, επιλόχεια κατάθλιψη.

«Υπάρχει ανησυχία ότι αυτό το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί από όλους. Ενώ για τα άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, το χρυσό πρότυπο φροντίδας εξακολουθεί να είναι η ψυχοθεραπεία και άλλες αλλαγές συμπεριφοράς και τρόπου ζωής», τόνισε, προσθέτοντας ότι το χάπι δεν πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση για ασθενείς με ήπια έως μέτρια επιλόχεια κατάθλιψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα