ΑΘΗΝΑ
06:32
|
07.05.2024
Ο τουρισμός σώζεται, η φύση όχι, σχολιάζει η γαλλική Le Monde για τη φωτιά στη Ρόδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το ελληνικό νησί της Ρόδου είδε το 15% της επιφάνειάς του να καίγεται μεταξύ 18 και 28 Ιουλίου», τονίζει μεταξύ άλλων ο συντάκτης του κειμένου της Le Monde, Stephane Mandard, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής στο «νησί των Ιπποτών».

«Μια έντονη πυρκαγιά που δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, αλλά κατέστρεψε σχεδόν 180.000 στρέμματα δάσους και βλάστησης (περίπου το 15% της επιφάνειας του νησιού), έκαψε 50.000 ελαιόδεντρα, παγίδευσε χιλιάδες ζώα, συμπεριλαμβανομένων 2.500 οικόσιτων ζώων, κατέστρεψε περίπου πενήντα κτίρια και οδήγησε στην επείγουσα εκκένωση 20.000 τουριστών από το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει ως εξής:

«Η βλάστηση που συνορεύει με τον κολπίσκο στην είσοδο του παραθαλάσσιου θέρετρου του Κιοτάρι είναι απανθρακωμένη. Οι ντουζιέρες, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες παραλίας καταβροχθίστηκαν από τις φλόγες. Το beach bar με 350 ξαπλώστρες, το κιόσκι και τη μεγάλη ξύλινη βεράντα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σωρό μπάζα. Δύο υπάλληλοι ήρθαν για να επιθεωρήσουν τι μπορούσε να διασωθεί. Η ετυμηγορία: «τίποτα». Ο υπεύθυνος του μαγαζιού που μίλησε στη Le Monde, κάνει λόγο για «ανικανότητα» των αρχών και των πυροσβεστών που «δεν προσπάθησαν καν» να σώσουν το μπαρ του. Δεν ξέρει αν θα το ξαναφτιάξει. Την ώρα που τα τουριστικά θέρετρα ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά, οι κάτοικοι του νησιού αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί, όπως και το δάσος, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας στη Ρόδο.».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για τους χειρισμούς του σχετικά με τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε την Τετάρτη 2 Αυγούστου ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει του χρόνου «δωρεάν διακοπές» στη Ρόδο, στους τουρίστες που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη διαμονή τους.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Όταν πέρασε το πυροσβεστικό όχημα, ο Δημήτρης Χατζηφώτης στάθηκε εμπόδιο και ούρλιαξε. Το όχημα δεν σταμάτησε, το εστιατόριο του κάηκε. Η ταβέρνα Αγγελάκη ήταν θεσμός στην περιοχή: για τριάντα δύο χρόνια, ο κόσμος ερχόταν εδώ για να δοκιμάσει το περίφημο πιάτο με κοκκινιστό και κατσικίσιο τυρί στο φούρνο, συνοδευόμενο από μια σάλτσα με ντομάτες από τον κήπο.

Ο λαχανόκηπος είναι σπαρμένος με νεκρά κοτόπουλα. Η μητέρα του μεγάλωσε περίπου εξήντα από αυτά για να ετοιμάσει ομελέτες για τους πελάτες. Όλοι χάθηκαν. Από τα εννιά κουνέλια, μόνο ο «Αράπης», μαύρος σαν τους κορμούς των απανθρακωμένων συκών, επέζησε.

Ο Δημήτρης Χατζηφώτης, 27 ετών, περνά τις μέρες του στη σκιά του εστιατορίου, καθισμένος σε μια καρέκλα. Παρακολουθεί εκείνους που περνούν για πλιάτσικο και παίρνουν από το ψυγείο ότι έμεινε. «Πέρασαν δύο παιδιά σήμερα το πρωί, έβγαλαν τρεις φωτογραφίες και έφυγαν», λέει ο Χατζηφώτης.«Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποζημίωση. Χωρίς αυτά τα χρήματα, δεν ξέρω τι θα γίνει με εμάς.»

«Οικολογική καταστροφή – Σημαντικά ενδημικά είδη έχουν χάσει τον βιότοπό τους»

Πρώην εκπρόσωπος των ξενοδόχων της περιοχής, είναι πολύ θυμωμένος με την «αποδιοργάνωση» των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Ανέφερε ότι οργάνωσε ο ίδιος την εκκένωση των 200 πελατών του με λεωφορείο ή με αυτοκίνητο για όσους είχαν νοικιάσει.

Ο Νεκτάριος Καλογήρου είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξος: «Ό,τι καταφέραμε να αναγεννήσουμε έγινε καπνός». Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ένωσή του, η Common Nature, είχε αναφυτεύσει 350 εκτάρια πεύκου και πουρναριού, όπου η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, το 2008, είχε ήδη κάψει σχεδόν 130.000 στρέμματα ώριμου πεύκου. Επί δύο νύχτες, με δεκάδες εθελοντές προσπαθούσε να αποτρέψει τις φλόγες από το να κατασπαράξουν τα νεαρά δέντρα. Χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Γεωργιάδης, Δασολόγος της WWF Ελλάς, περιγράφει την κατάσταση ως «οικολογική καταστροφή». Το πεύκο της Καλαβρίας, το είδος που απαντάται στη Ρόδο, καθώς και τα πουρνάρια και οι ελιές χρειάζονται 15 με 20 χρόνια για να αναγεννηθούν. Με το δάσος, σημαντικά ενδημικά είδη έχασαν το βιότοπό τους, εξηγεί ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα