ΑΘΗΝΑ
08:26
|
17.05.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, συνελήφθη στο σπίτι του στη Λαχόρη και θα κρατηθεί στην κεντρική φυλακή της πόλης Αντιάλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Χαν στην ανατολική πόλη της Λαχόρης, αφού δικαστήριο τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση για παράνομη πώληση κρατικών δώρων και πρόκειται να κρατηθεί στην κεντρική φυλακή της πόλης Αντιάλα της περιφέρειας Ραβαλπίντι, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, που ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο, ο πρώην πρωθυπουργός συνελήφθη στην κατοικία του στη Λαχόρη, με πακιστανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι του μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο Μπαμπάρ Αουάν, μέλος του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) και της νομικής ομάδας του Χαν, έκανε λόγο για μια «γελοία ετυμηγορία από ένα πλαστό δικαστήριο», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος επέκρινε επίσης την απόφαση σε μια ανάρτηση στο Twitter. «Η σημερινή απόφαση δεν ανταποκρίνεται στη βασική αρχή του δικαίου και η δικαιοσύνη πρέπει να φανεί. Η απόφαση αυτή δεν θα σταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και οι ουσιαστικές αποφάσεις για τους πολιτικούς λαμβάνονται στις καρδιές των ανθρώπων, όχι στα δικαστήρια», έγραψε.

Σε βίντεο που καταγράφηκε πριν τη σύλληψή του και δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Χαν κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Έχω μόνο ένα αίτημα, μια έκκληση προς εσάς. Δεν πρέπει να κάθεστε ήσυχοι μέσα στο σπίτι σας. Ο αγώνας που κάνω δεν είναι για τον εαυτό μου, είναι για το έθνος μου, για εσάς. Για το μέλλον των παιδιών σας», είπε. «Αν δεν υπερασπιστείς τα δικαιώματά σου, θα ζήσεις μια ζωή στη σκλαβιά και οι σκλάβοι δεν έχουν ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες από 150 ποινικές υποθέσεις ασκήθηκαν εναντίον του πρώην πρωθυπουργού από τότε που έχασε την ψήφο μομφής και απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, λέγοντας ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα, καθώς μια καταδίκη θα μπορούσε να τερματίσει τις πιθανότητές του να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τις αρχές Νοεμβρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που ο αρχηγός της λαϊκής αντιπολίτευσης του Πακιστάν συλλαμβάνεται φέτος  Η σύλληψή του και η κράτησή του για αρκετές ημέρες τον Μάιο για μια άλλη υπόθεση πυροδότησε έντονη πολιτική αναταραχή. Φονικές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του και αστυνομίας και στόχος ήταν αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε μια συνέντευξη στο Al Jazeera μετά τα γεγονότα, ο Χαν είπε ότι δεν ήταν τόσο αλαζονικός ώστε να πιστέψει ότι η χώρα δεν θα επιβίωνε χωρίς αυτόν.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο αγώνας μου διήρκεσε για 27 χρόνια και η κύρια ουσία του είναι ότι χωρίς κράτος δικαίου οι χώρες δεν ευημερούν», τόνισε. «Σε μοα πολιτισμένη κοινωνία όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Αλλά στο Πακιστάν, δυστυχώς από την αρχή, είχαμε το νόμο της ζούγκλας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα