ΑΘΗΝΑ
12:35
|
10.09.2024
«Έχουν δοκιμάσει τα πάντα. Έχουν βάλει 10.000 ανθρώπους στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και ειρηνικών διαδηλωτών. Έχουν βασανίσει ανθρώπους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, δήλωσε, μιλώντας στο BBC HARDtalk, ότι ο στρατός της χώρας είναι τρομοκρατημένος σε σχέση με τις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Υποστήριξε ότι «φασίστες» οδηγούν τη χώρα στους «σκοτεινά χρόνια».

Ο Χαν εξελέγη πρωθυπουργός το 2018. Κυβέρνησε για λίγο λιγότερο από τέσσερα χρόνια, μέχρι τις 10 Απριλίου του 2022, που μετά από αποστασία ανατράπηκε με πρόταση μομφής.

Ένας λόγος της κατάρρευσης της κυβέρνησής του ήταν ότι ήρθε σε αντίθεση με τον πανίσχυρο στην πολιτική ζωή της χώρας στρατό.

Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, ο Χαν επισήμανε δημοσίως και μια επιστολή που έλαβε τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε τότε, αποστολέας τη επιστολής ήταν η Ουάσινγκτον, η οποία τον προειδοποιούσε πως θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες αν η χώρα του δεν παγώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο BBC ο Χαν ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) είναι «το μόνο κόμμα που δεν δημιουργήθηκε από στρατιωτικούς δικτάτορες», αν και πολλοί επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Χαν είχε την υποστήριξη του στρατού κατά την άνοδό του στην εξουσία.

Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος για τον οποίο διεξάγεται εκστρατεία διάλυσης του κόμματος.

Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά τον Μάιο που ξέσπασαν τρομερές διαδηλώσεις λόγω της σύλληψης του Ιμράν Χαν για μία από τις δεκάδες δικογραφίες που έχουν συγκροτηθεί εναντίον του, πολλά μέλη του PTI, ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί, έχουν συλληφθεί, ενώ άλλα στελέχη επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν.

«Πώς γίνεται, παρά το γεγονός ότι το κατεστημένο πάει ανοιχτά εναντίον μας, προσπαθώντας να μας διαλύσει, πώς και αφού βγήκαμε από την κυβέρνηση, κερδίσαμε 30 από τις 37 ενδιάμεσες εκλογές;» είπε σε συνέντευξή του στον Στέφεν Σακούρ του BBC.

Είπε ότι το κατεστημένο ήλπιζε ότι η απομάκρυνσή του από την εξουσία θα αποδυνάμωνε το κόμμα του. «Κανονικά, αυτό συμβαίνει όταν είσαι εκτός εξουσίας για αρκετό καιρό. Αντίθετα, αυτό που συνέβη ήταν ότι η δημοτικότητα του κόμματος συνέχιζε να αυξάνεται», είπε ο Χαν.

«Έχουν δοκιμάσει τα πάντα. Έχουν βάλει 10.000 ανθρώπους στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και ειρηνικών διαδηλωτών. Και ακόμα χειρότερα, έχουν βασανίσει ανθρώπους», είπε, προσθέτοντας ότι αν το κόμμα του είχε «τελειώσει» όπως ισχυρίστηκαν οι αντίπαλοί του, η κυβέρνηση θα ανακοίνωνε ημερομηνία εκλογών.

Οι υποστηρικτές του Χαν τον βλέπουν ως πολιτικό αουτσάιντερ που δεν έχει βυθιστεί στη χαρακτηριστική της πολιτικής ζωής της χώρας διαφθορά και προσάπτουν στον στρατό ότι σχεδίασε την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία.

Ο Χαν αντιμετωπίζει σχεδόν 200 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτές της υποκίνησης εξέγερσης, της τρομοκρατίας και της υποκίνησης φόνου.

Ωστόσο, η δύναμη της δημοτικότητας του φάνηκε, όταν συνελήφθη από δικαστήριο τον Μάιο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του κατέκλυσαν στους δρόμους, επιτιθέμενοι σε κτίρια του στρατού σε όλο το Πακιστάν και βάζοντας, μάλιστα, σε ορισμένα φωτιά.

Ωστόσο, ο πρώην αστέρας του κρίκετ αρνείται την υπαιτιότητά του στις υποθέσεις εμπρησμών, λέγοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να διερευνηθούν χωριστά.

«Τι νόμιζες ότι θα έκαναν οι οπαδοί [του κόμματος] όταν έβλεπαν ότι ο στρατός, ο διοικητής, με έπαιρνε από εκεί; Δεν θα γινόταν διαμαρτυρία;», είπε.

Ο Χαν επέμεινε ότι ήταν ο στρατός που υποκίνησε τη βία στέλνοντας στρατιώτες αντί για αστυνομικούς για να τον συλλάβουν.

Μιλώντας στο BBC από την έπαυλή του στη Λαχόρη, ο Χαν, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστής, είπε: «Γεγονός είναι ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης καταστροφής. Οδεύουμε [σε] αυτό που νιώθω πως είναι οι σκοτεινά χρόνια».

«Η μόνη λύση για το Πακιστάν είναι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Μόνο έτσι θα βγούμε από αυτό το χάλι», πρόσθεσε.

Μια σειρά νόμων που έχουν συζητηθεί στο κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες αποσκοπούν στο να δυσκολέψουν τον Χαν και το κόμμα του στο να συμμετάσχουν στις εκλογές, αν όχι και για να μην τους επιτραπεί καν να κατέβουν.

Ένα από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν προβλέπει ποινή φυλάκισης τριών ετών για όποιον κριθεί ένοχος για την αποκάλυψη της ταυτότητας κάποιου αξιωματικού πληροφοριών του στρατού.

Ο Χαν είναι ο πρώτος πολιτικός που κατονόμασε δημόσια ανώτερους αξιωματικούς πληροφοριών, κατηγορώντας τους για συνωμοσία εναντίον του.

«Δυστυχώς, η χώρα έχει καταληφθεί από φασίστες και είναι παγωμένοι από τον φόβο των εκλογών. Ο λόγος για τον οποίο υποφέρω είναι επειδή ξέρουν ότι [στις] εκλογές, θα κερδίζαμε αναμφίβολα. Και γι’ αυτό, ξηλώνουν μια δημοκρατία», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασινιάν: Γερεβάν και Μπακού συμφωνούν προς το παρόν σε 13 σημεία

Ζαχάροβα για επίθεση στη Μόσχα: Εξασθενώντας στο μέτωπο, το Κίεβο στρέφεται στην τρομοκρατία

Ισραηλινός στρατός: «Παραποιημένα» τα έγγραφα με μυστικό σχέδιο της Χαμάς για τους ομήρους

Άνδρας στην Αχαρνών απειλεί να ανατιναχτεί με φιάλη υγραερίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα