ΑΘΗΝΑ
09:06
|
04.05.2024
«Όταν νιώσουμε ότι απειλείται η ύπαρξή μας, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα νοιαζόμαστε αν μια κίνηση είναι δημοκρατική ή όχι», πρόσθεσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρανά Σαναουλάχ, ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, μίλησε για τον πρώην πρωθυπουργό και εκ νέου διεκδικητή της πρωθυπουργίας, Ιμράν Χαν, με έναν τρόπο, που πολλοί χαρακτήρισαν ευθέως απειλητικό ενάντια στη ζωή του.

«Αυτός [ο Χαν] έφερε την πολιτική της χώρας σε ένα σημείο όπου μόνο ένας από εμάς μπορεί να υπάρξει», είπε ο Σαναουλάχ.

«Όταν νιώσουμε ότι απειλείται η ύπαρξή μας, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα νοιαζόμαστε αν μια κίνηση είναι δημοκρατική ή όχι», πρόσθεσε.

Αποκαλώντας τον Χαν «εχθρό» ο οποίος είναι «αθεράπευτος», ο υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει «καμία ομαλότητα ή πολιτική σταθερότητα» στη χώρα όσο «υπάρχει» ο αρχηγός του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του Πακιστάν.

«Μας κατηγορεί ότι σχεδιάζουμε να τον σκοτώσουμε και αν πιστεύει ότι θέλουμε να τον σκοτώσουμε, προφανώς θέλει να μας σκοτώσει επίσης», είπε.

Το PTI του Χαν επέκρινε τα σχόλια του υπουργού.

«Ένας αγώνας μέχρι θανάτου; Αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που μιλάει, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα τον είχαν κάνει να παραιτηθεί», δήλωσε στο Al Jazeera ο ηγέτης του κόμματος, Ταϊμούρ Σαλίμ Χαν Ζαχρά.

«Κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει αντικρούσει [όσα είπε ο υπ.Εσ.]. Κανείς δεν έχει ζητήσει συγγνώμη. Αυτό εκθέτει τις πραγματικές πολιτικές αξίες τους και με λυπηρό τρόπο, είναι επίσης μια ειλικρινής παραδοχή του πόσο φοβούνται τον Ιμράν Χαν».

«Κάνει πολιτική ή διευθύνει συμμορία; Δεν γίνεται έτσι η πολιτική. Η πολιτική είναι να ακούμε ο ένας τον άλλον και να προχωράμε. Λέτε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είτε ο Ιμράν Χαν παραμένει ή εσείς, αλλά δεν σκεφτόμαστε έτσι», είπε.

Από την απομάκρυνσή του (μετά από μια οιονεί αποστασία) από την εξουσία τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Χαν έχει πραγματοποιήσει πολλές συγκεντρώσεις, απαιτώντας άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Πυροβολήθηκε στο πόδι σε μία τέτοια συγκέντρωση τον Νοέμβριο.

Ο Χαν έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι υπάρχει μια συνωμοσία από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ και τον ισχυρό στην πολιτική ζωή της χώρας στρατό είτε να τον φυλακίσουν είτε να τον δολοφονήσουν πριν από τις γενικές εκλογές που θα γίνουν αργότερα φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η σφοδρή κόντρα μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού και του ηγέτη της αντιπολίτευσης έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Χαν και των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ, και τη γενέτειρά του Χαν, Λαχόρη.

Σε μια συγκέντρωση στη Λαχόρη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ – το προπύργιο του PTI, όπου οι εκλογές της συνέλευσης καθυστέρησαν αμφιλεγόμενα από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα – ο Χαν κατέκρινε την κυβέρνηση για το ότι απέτυχε να ενεργήσει όταν η χώρα αντιμετώπιζε οικονομική κρίση.

«Θέλω να θέσω ένα ερώτημα στο κατεστημένο του Πακιστάν. Είναι προφανές ότι δεν θέλετε να αφήσετε τον Ιμράν Χαν να κερδίσει. Όλες οι γελοιότητες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο σπίτι μου, της καθυστέρησης των εκλογών – ο στόχος όλων αυτών είναι απλώς να διασφαλιστεί ότι ο Ιμράν Καν δεν θα επιστρέψει στην εξουσία», είπε.

«Οπότε ρωτάω, σίγουρα μην με αφήσετε να κερδίσω. Έχετε όμως πρόγραμμα για να σώσετε τη χώρα από αυτή την καταστροφή; Έχετε οδικό χάρτη;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα