ΑΘΗΝΑ
08:38
|
02.05.2024
«Είναι έγκλημα η αποκάλυψη ενός κρατικού μυστικού», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. «Δεν νομίζω ότι έχασε το αντίγραφο. Το έχει ακόμα. Πρέπει να του παρθεί πίσω».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ θα κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν και ορκισμένος εχθρός του Ιμράν Χαν, Ράνα Σαναουλάχ.

Η υπόθεση σχετίζεται με το ότι τον Μάρτιο του 2022, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός και πριν η κυβέρνησή του ανατραπεί με αποστασία, ο Χαν αναφέρθηκε σε μια εκβιαστική επιστολή που έλαβε από την Ουάσινγκτον.

Ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός και ήρωας του πακιστανικού κρίκετ έχασε την εξουσία σε μια ψηφοφορία δυσπιστίας τον Απρίλιο του 2022, στην οποία είπε ότι ενεπλάκη η Ουάσιγκτον.

Σε δημόσια συγκέντρωση, ο Χαν έδειξε ένα έντυπο, λέγοντας ότι κρατούσε ένα αντίγραφο μιας μυστικής διπλωματικής επιστολής, η οποία έκανε λόγο για τρομερές συνέπειες αν συνεχίσει να πλησιάζει τη Ρωσία.

Λίγες μέρες αργότερα αποκάλυψε ότι το απειλητικό μήνυμα των ΗΠΑ εστάλη από τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Υποθέσεις της Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ντόναλντ Λου.

Σύμφωνα με δικαστική κατάθεση του πρώην αρχιγραμματέα του Ιμράν Χαν, μια κρυπτογραφημένη διπλωματική επιστολή των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκε από τον Χαν τον Μάρτιο του 2022 για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς του στόχους, είπε ο Σαναουλάχ.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι ο γραμματέας, Αζάμ Χαν, κατέθεσε επίσης ότι ο Ιμράν Χαν του είπε ότι έχασε το αντίγραφο της επιστολής όταν του ζητήθηκε η επιστροφή του.

«Είναι έγκλημα η αποκάλυψη ενός κρατικού μυστικού», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι το κράτος θα καταθέσει τις κατηγορίες στο δικαστήριο κατά του Χαν.

«Δεν νομίζω ότι έχασε το αντίγραφο. Το έχει ακόμα. Πρέπει να του παρθεί πίσω», είπε.

Ο Ιμράν Χαν είπε ότι δεν πίστευε ότι ο πρώην γραμματέας του θα μπορούσε να καταθέσει εναντίον του. «Δεν θα το δεχτώ όσο δεν το ακούω απευθείας από αυτόν», είπε στους δημοσιογράφους μετά από μια δικαστική ακρόαση για άλλη υπόθεση.

Η κατηγορία για δημοσιοποίηση κρατικού μυστικού, εκτός του ότι έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Ιμράν Χαν, έρχεται και να προστεθεί στον σωρό των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο λαοφιλής πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται και σχεδόν βέβαιο ότι, αν δεν εμποδιστεί να κατέβει, θα σαρώσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Χαν καλούσε για τη διεξαγωγή εκλογών από την πρώτη μέρα μετά την εναντίον του αποστασία. Τον Νοέμβριο πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας εμφάνισής του στο πλαίσιο μιας μεγάλης πορείας και καμπάνιας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση Σαρίφ, η οποία έχει πολύ χαμηλότερη αποδοχή από τον Χαν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών πριν από τον Οκτώβριο του 2023, που προβλέπεται η κανονική διεξαγωγή τους.

Μια σύλληψή του τον Μάιο για μια υπόθεση στην οποία κατηγορείται για δωροληψία, προκάλεσε τεράστιες και οργισμένες κινητοποιήσεις στο Πακιστάν με την κυβέρνηση και τον πολιτικά ισχυρότατο στρατό να απαντούν με σκληρή καταστολή, διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ και συλλήψεις εκατοντάδων μελών του κόμματος του Χαν, PTI, κι ακόμα και πρώην υπουργών. Λίγες μέρες μετά, η σύλληψή του κρίθηκε ως παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, ο Χαν αναμένει να συλληφθεί ξανά για να εμποδιστεί από το να κερδίσει τις εκλογές, ενώ ο σ

«Αν εγώ είμαι στη φυλακή – νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα με βάλουν στη φυλακή – θα επιτρέψουν στο κόμμα μου να κατέβει στις εκλογές;« είπε πριν λίγες μέρες στην Deutsche Welle.

Πρόσθεσε ότι φοβάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει τις εκλογές. «Μπορεί να πάνε ενάντια στο σύνταγμα … λόγω του φόβου να χάσουν», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα