ΑΘΗΝΑ
11:36
|
27.04.2024
Η Γερουσία της Νιγηρίας απέρριψε την πρόταση του Προέδρου για στρατιωτική επέμβαση στον γειτονικό Νίγηρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία της Νιγηρίας απέρριψε το Σάββατο την πρόταση του Προέδρου Μπόλα Τινούμπου για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα και τον κάλεσε να εξετάσει πρώτα άλλες επιλογές εκτός από τη χρήση βίας, καθώς η προθεσμία που έχει τεθεί από το μπλοκ των χωρών της Δυτικής Αφρικής, υπό την ηγεσία της Αμπούτζα ώστε οι πραξικοπηματίες να εγκαταλείψουν την εξουσία της χώρας λήγει σήμερα την Κυριακή (6/8).

Ειδικότερα, στην Αμπούτζα, ο Τινούμπου αντιμετώπισε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τους νομοθέτες της Γερουσίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γερουσίας Godswill Akpabio είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι το νομοθετικό σώμα προέτρεψε τον πρόσφατα εκλεγμένο Πρόεδρο, ο οποίος είναι παράλληλα πρόεδρος της ECOWAS, να ενθαρρύνει το μπλοκ ώστε να ενισχύσει τις πολιτικές και διπλωματικές επιλογές.

«Οι συνέπειες θα είναι θύματα μεταξύ των αθώων πολιτών που κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Καού Σουμάιλα, εκπρόσωπος του Φόρουμ των Βόρειων Γερουσιαστών, αμέσως μετά το τελεσίγραφο της ECOWAS. Από τις βόρειες πολιτείες, επτά μοιράζονται τα περίπου 1.500 χιλιόμετρα (900 μίλια) σύνορα με τον Νίγηρα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Νιγηρίας, η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων για μαχητικά καθήκοντα εκτός των συνόρων πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, εκτός εάν ο πρόεδρος κρίνει ότι η εθνική ασφάλεια βρίσκεται υπό «άμεση απειλή ή κίνδυνο».

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έδωσε προθεσμία στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα μέχρι την Κυριακή για να επαναφέρουν τον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Αργά την Παρασκευή, οι υπουργοί Άμυνας του μπλοκ δήλωσαν ότι κατέληξαν σε σχέδιο για στρατιωτική δράση κατά της χούντας του Νίγηρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Νιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου ζήτησε από τη Γερουσία της Νιγηρίας την έγκρισή της για να συμμετάσχει η χώρα του σε στρατιωτική επέμβαση στον γειτονικό Νίγηρα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα