ΑΘΗΝΑ
03:40
|
10.05.2024
Η φωτογράφιση μέσα στα αστυνομικά τμήματα ισοδυναμεί με «ξαφνικό θάνατο» για χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου, τονίζει η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανησυχία της για την επιλογή της κυβέρνησης να λαμβάνονται οι φωτογραφίες για την έκδοση νέας ταυτότητας μέσα στα αστυνομικά τμήματα, εκφράζει η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, κάνοντας λόγο για απόφαση που ισοδυναμεί με «ξαφνικό θάνατο» για χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ένωση προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και το μόνο που κατάφερε ήταν να πάρει αόριστες υποσχέσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχει αποφασισθεί η υφαρπαγή της φωτογραφίας των νέων ταυτοτήτων από το κράτος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα επηρεάσει δυσμενέστατα τον φωτογραφικό κλάδο, με δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως ανεργία και κλείσιμο πολλών φωτογραφικών καταστημάτων.  Εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, θα αποτελέσει χωρίς υπερβολές τον “ξαφνικό θάνατο” 8.000-9.000 επαγγελματιών φωτογράφων που μαζί με τις οικογένειές τους είναι 50.000 άνθρωποι χωρίς να υπολογίζουμε προμηθευτές, τροφοδοτική διαδικασία των φωτογραφείων κλπ.», αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας πως το κύμα ανεργίας που θα προκύψει θα είναι ανυπολόγιστο.

Όπως επισημαίνουν οι φωτογράφοι, από το φθινόπωρο του 2022 έχει ξεκινήσει η πλατφόρμα myphoto στην οποία οι επαγγελματίες φωτογράφοι ανεβάζουν φωτογραφίες πελατών τους για ανανέωση διπλώματος και για κάρτες ΑΜΕΑ, η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τις φωτογραφίες της νέας αστυνομικής ταυτότητας με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ασφάλεια.

«Μια από τις εικαστικές τέχνες στη χώρα μας θα οδηγηθεί στην παρακμή και στην εξαφάνιση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης. «Μια εικαστική τέχνη που έδωσε πολλά και κατέγραψε όλη τη νεότερη ιστορία μας, από τον Όθωνα  και τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, μέχρι την πρόσφατη ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης» και κάνουν λόγο για τους εκατοντάδες φοιτητές που αποφοιτούν κάθε χρόνο από δημόσιες και ιδιωτικές σχολές των οποίων «το πτυχίο θα είναι άνευ αντικειμένου», ενώ οι σχολές θα καταλήξουν να είναι σχολές «παραγωγής ανέργων».

«Η απόπειρα νομοθετικής υφαρπαγής τμήματος του αντικειμένου υπηρεσιών από το δημιουργικό έργο των φωτογράφων, αναφορικά με τις φωτογραφίες ταυτότητας, και μεταβίβασης αυτού του αντικειμένου σε υπαλλήλους Αστυνομικών Διευθύνσεων, αποτελεί παράνομη αναγκαστική δωρεάν απαλλοτρίωση περιουσιακού δικαιώματος των επαγγελματιών φωτογράφων, προσβολή θεμελιώδους περιουσιακού δικαιώματός τους, μη ισότιμη μεταχείρισή τους ως πολιτών από τη Διοίκηση, σε αντίθεση με το Σύνταγμα, καθώς επίσης αποτελεί αθέμιτο κρατικό ανταγωνισμό των ιδιωτικών τους επιχειρήσεων και κρατική ενίσχυση σε βάρος όλων των επαγγελματιών φωτογράφων, σε αντίθεση προς τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Το παραγόμενο προϊόν μας ουσιαστικά θα παρέχεται δωρεάν, καθιστώντας το ίδιο το κράτος ανταγωνιστή μας με άνισους όρους», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Όσο αφορά στο παράβολο των 10 ευρώ που θα απαιτείται για τις  νέες ταυτότητες, η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας τονίζει πως είναι εις βάρος των πολιτών και προτείνει το παράβολο να έχει σχέση με εισοδηματικά ή και άλλα κριτήρια ή να μπορεί με ένα voucher να υπάρχει ελάφρυνση του κόστους για τους αδύναμους εισοδηματικά πολίτες.

«Αγνοώντας έναν ολόκληρο κλάδο, η κυβέρνηση, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, άρχισε να προμηθεύει τα αστυνομικά τμήματα με φωτογραφικό εξοπλισμό χωρίς να είναι γνωστό ποιος τα προμηθεύει και επίσης άρχισε να εκπαιδεύει αστυνομικούς για να παίξουν το ρόλο του φωτογράφου, στερώντας τους από το πραγματικό και αντικειμενικό τους έργο που δεν είναι άλλο από την αστυνόμευση για την προστασία των πολιτών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ως τελευταίο επιχείρημα, το ηθικό ζήτημα που θα δημιουργηθεί, όταν ανήλικα παιδιά, ιδιαίτερα όταν θα λαμβάνονται και οι φωτογραφίες του διαβατηρίου στα τμήματα, θα φωτογραφίζονται σε ένα  εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον για παιδιά, ιδιαίτερα για τα νήπια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα