ΑΘΗΝΑ
01:11
|
02.05.2024
Έληξε τα μεσάνυχτα η προθεσμία προς τους πραξικοπηματίες, για την αποκατάσταση του έκπτωτου προέδρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ομάδα των στρατιωτικών που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στον Νίγηρα ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας, καθώς έληξε το τελεσίγραφο από τα κράτη της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) για την αποκατάσταση του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ και όλη η περιοχή κρατάει την ανάσα της μπροστά στην απειλή επέμβασης στην αφρικανική χώρα.

Η κίνηση, που ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή, έγινε την ώρα που δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του πραξικοπήματος συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, επευφημώντας τους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία –υπό το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP).

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε σε ένα στάδιο 30.000 θέσεων, αποδοκίμασε την Γαλλία, την ώρα που ο στρατηγός Μοχάμεντ Τούμπα, ένας από τους ηγέτες του CNSP, κατήγγειλε εκείνους που «παραμονεύουν στις σκιές» και απεργάζονται την ανατροπή στον «Νίγηρα που έκανε ένα βήμα προς τα μπρος».

Ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει μπροστά στην απειλή στρατιωτικής επέμβασης από ECOWAS, ανέφερε εκπρόσωπος των πραξικοπηματιών σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι σε δύο χώρες της Κεντρικής Αφρικής, τις οποίες δεν κατονόμασε, παρατηρούνται ήδη προετοιμασίες για κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων.

«Μπροστά στην απειλή επέμβασης, η οποία γίνεται σαφέστερη μέσω της προετοιμασίας των γειτονικών χωρών, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα είναι κλειστός από σήμερα την Κυριακή για όλα τα αεροσκάφη μέχρι νεωτέρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα και όλες οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας, με την αμείωτη υποστήριξη του λαού μας, είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της επικράτειάς μας», πρόσθεσε.

Όλοι επιλέγουν στρατόπεδο

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη κίνηση της ECOWAS, την ίδια ώρα που οι χώρες της Δυτικής Αφρικής επιλέγουν στρατόπεδο.

Η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Ακτή Ελεφαντοστού δήλωσαν ότι θα στείλουν στρατεύματα, αν και η Γερουσία της Νιγηρίας απέκρουσε το αίτημα του προέδρου της χώρας για έγκριση ανάπτυξης, ζητώντας του να διερευνήσει άλλες επιλογές εκτός από τη χρήση βίας.

Εν τω μεταξύ, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί -χώρες στις οποίες επίσης κυβερνά ο στρατός- έχουν πει ότι οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου εναντίον τους και η Αλγερία, η οποία μοιράζεται μακρά χερσαία σύνορα με τον Νίγηρα, έχει επίσης προειδοποιήσει εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης.

Από την πλευρά του, ο απόστρατος συνταγματάρχης Φέστους Αμποάγιε, σύμβουλος ασφαλείας της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, εκτίμησε, μιλώντας στο Al Jazeera την Κυριακή, ότι η επιτυχία του σχεδίου της ECOWAS εξαρτάται από την ικανότητα της Νιγηρίας να αναπτύξει τα στρατεύματά της.

«Τα πολιτικά χρονοδιαγράμματα είναι ήταν εντελώς διαφορετικά από τα στρατιωτικά χρονοδιαγράμματα. Έτσι, αυτό που δήλωσαν οι πολιτικοί, ότι το τελεσίγραφο λήγει, δεν σηματοδοτεί απαραίτητα την ημέρα όπου στρατιωτικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν την επέμβαση», εκτίμησε.

Η ευρύτερη διεθνής κοινότητα εμφανίζεται επίσης διχασμένη στο θέμα της στρατιωτικής παρέμβασης.

Η Γαλλία, ο πρώην αποικιακός ηγέτης του Νίγηρα, που διαθέτει 1.500 στρατιώτες στη χώρα, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει «σταθερά» οποιαδήποτε απόφαση λάβει η ECOWAS μετά τη λήξη της προθεσμίας, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, σε μια παράλληλη κίνηση, το Παρίσι εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τον Νίγηρα, το Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, ενώ αποφάσισε να αναστείλει μέχρι νεοτέρας όλες τις ενέργειες αρωγής για την ανάπτυξη και δημοσιονομικής στήριξης στην τελευταία, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία, από την άλλη, έχει αντιταχθεί στη στρατιωτική επέμβαση, ενώ πληροφορίες φέρουν τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία να έχουν ζητήσει βοήθεια από την ομάδα Wagner, που διαθέτει δυνάμεις στο γειτονικό Μαλί και έχει μακροχρόνια παρουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία καθώς και στη Λιβύη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι παροτρύνει σε σημερινή συνέντευξή του στην La Stampa, την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής να παρατείνει το τελεσίγραφο που έδωσε στους πραξικοπηματίες, τονίζοντας ότι η καλύτερη επιλογή είναι ο δρόμος της διπλωματίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα