ΑΘΗΝΑ
14:24
|
02.05.2024
H σύλληψή του και η διάλυση του κόμματός του πυροδότησε φονικές διαδηλώσεις στο Ντακάρ την περασμένη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης της Σενεγάλης, ο οποίος έκανε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του, εισήχθη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

Ο Ουσμάν Σόνκο, μεταφέρθηκε, χθες Κυριακή στο Κεντρικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Σενεγάλης, Ντακάρ, ανέφερε το κόμμα των Πατριωτών της Σενεγάλης για την Εργασία, την Ηθική και την Αδελφoσύνη (PASTEF), του οποίου η δράση απαγορεύτηκε από τις αρχές της χώρας στις αρχές του μήνα.

Ο 49χρομος Ουσμάν συνελήφθη στις 28 Ιουλίου κατηγορούμενος για σχέδιο εξέγερσης, υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας και σύσταση εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης και ξεκίνησε απεργία πείνας δύο μέρες αργότερα.

Ο Σόνκο, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της χώρας της Δυτικής Αφρικής το 2019, είναι δημοφιλής στη νεολαία και η σύλληψή του και η διάλυση του κόμματός του πυροδότησε φονικές διαδηλώσεις στο Ντακάρ την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, στις αρχές Ιουνίου, νέο κύμα διαδηλώσεων με αποτέλεσμα τον θάνατο 16 πολιτών όπως υποστήριξε η κυβέρνηση -ή 30 όπως υποστήριξε το PASTEF– ξέσπασε για προηγούμενη καταδίκη του Σόνκο για υπόθεση διαφθοράς ανήλικης.

Οι υποστηρικτές του Σόνκο υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν μέρος μιας κυβερνητικής προσπάθειας να αποτρέψει ή να εμποδίσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο συνήγορος του Σόνκο, Χουάν Μπράνκο, συνελήφθη στη Μαυριτανία, εκδόθηκε στη Σενεγάλη και τώρα βρίσκεται σε φυλακή του Ντακάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο δικηγόρος του Μπράνκο, Ρόμπιν Μπιντάρ, δήλωσε την Κυριακή ότι ο πελάτης του κρατείται με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συνομωσίας κατά του κράτους. «Η αποστολή του δικηγόρου είναι ιερή και δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν δικηγόρο που υπερασπίζεται τον πελάτη του», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA- Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα