ΑΘΗΝΑ
03:14
|
02.05.2024
Λίγο νωρίτερα είχε προφυλακιστεί ο ηγέτης του κόμματος, Ουσμάν Σόνκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Σενεγάλης απαγόρευσε το κόμμα των Πατριωτών της Σενεγάλης για την Εργασία, την Ηθική και την Αδελφoσύνη (PASTEF), του οποίου ηγείται ο Ουσμάν Σόνκο, κατηγορώντας το ότι συσπειρώνει υποστηρικτές του σε «εξεγερτικά κινήματα».

Βίαιες διαμαρτυρίες που καλέστηκαν από το κόμμα είχαν ως αποτέλεσμα «σοβαρές» επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών θανάτων και τραυματισμών, καθώς και λεηλασιών και καταστροφών περιουσίας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Σενεγάλης.

«Οι τελευταίες είναι οι σοβαρές διαταραχές της δημόσιας τάξης που καταγράφηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2023, μετά από αυτές του Μαρτίου 2021», ανέφερε το υπουργείο.

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου ο Σόνκο συνελήφθη και κατηγορήθηκε για νέα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εξέγερσης, και προφυλακίστηκε στη φυλακή Σεμπικοτάνε.

Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης βγήκαν χθες στους δρόμους του Ντακάρ και του Ζιγκουίντσορ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποκλείσει τον Σόνκο από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σενεγάλης, Αντουάν Φέλιξ Αμπντουλάγιε Ντιομέ, είπε ότι ανακαλύφθηκαν «δύο άψυχα ανδρικά» πτώματα μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ζιγκουιντσόρ.

Τον Ιούνιο, ξέσπασε βία σε ολόκληρη τη χώρα, που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων, αφότου ο Σόνκο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για ανήθικη συμπεριφορά προς άτομα κάτω των 21 ετών. Ωστόσο, τότε δεν μεταφέρθηκε σε φυλακή.

Το PASTEF κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Μάκι Σαλ για πολιτικό κυνήγι μαγισσών και κάλεσε τους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους για να αντιταχθούν στις προσπάθειες αποκλεισμού του Σόνκο από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στο να ανακοινώσει ότι οι ενέργειες του PASTEF συνιστούν «σοβαρή και επαναλαμβανόμενη παραβίαση των υποχρεώσεων των πολιτικών κομμάτων» βάσει του συντάγματος της χώρας.

Εκπρόσωπος του PASTEF, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι το κόμμα «θα επιτεθεί σε αυτήν την απόφαση, ο λαός της Σενεγάλης θα αντισταθεί».

Υπό τον φόβο νέων βίαιων διαδηλώσεων χθες η κυβέρνηση περιόρισε την πρόσβαση στο ίντερνετ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα