ΑΘΗΝΑ
15:46
|
04.05.2024
Έλεγχοι σε όλο το δίκτυο μετά από αναφορές για μαζικές διαγνώσεις στρατιωτών που είναι επιφυλακή για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων, με καρκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μη ασφαλή επίπεδα ενός πιθανά καρκινογόνου παράγοντα σε υπόγεια κέντρα ελέγχου εκτοξεύσεων σε βάση πυρηνικών πυραύλων στη Μοντάνα, εντόπισε η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις καταγγελίες ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών που υπηρετούν εκεί, έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

«Η ανακάλυψη είναι η πρώτη από μια εκτεταμένη δειγματοληψία που έγινε σε βάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ανησυχιών που διατυπώθηκαν από μέλη του στρατιωτικού προσωπικού», ανέφερε η Διοίκηση Παγκόσμιας Κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της, χθες Δευτέρα.

Στα δείγματα, που ελήφθησαν από δύο εγκαταστάσεις εκτόξευσης στην αεροπορική βάση Μάλμστρομ στη Μοντάνα εντοπίστηκαν επίπεδα PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) υψηλότερα από τα όρια που συνιστώνται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).

Σε απάντηση των ευρημάτων, δόθηκε εντολή «για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού των εγκαταστάσεων και να μετριαστεί η έκθεση των υπηρετούντων στη βάση σε δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες», ανέφερε το Associated Press (AP).

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά την ενημέρωση, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι τουλάχιστον εννέα νυν ή πρώην μέλη του προσωπικού στη βάση πυραύλων του Μάλμστρομ, διαγνώσθηκαν με λέμφωμα non-Hodgkin, έναν σπάνιο καρκίνο του αίματος. Μετά από αυτό, η Σχολή Αεροδιαστημικής Ιατρικής της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε μια μελέτη για να εξετάσει τα κρούσματα καρκίνου σε ολόκληρη την κοινότητα των υπηρετούντων σε πυραυλικές βάσεις.

Το λέμφωμα Non-Hodgkin είναι ένας καρκίνος του αίματος που χρησιμοποιεί το λεμφικό σύστημα του σώματος που καταπολεμά τις λοιμώξεις για να εξαπλωθεί. Αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη καρκίνοι όλων των τύπων, με βάση νέα δεδομένα που υποστηρίζει πως διαθέτει μια ομάδα πρώην εργαζομένων στις βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και επιζώντων μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Torchlight, τουλάχιστον 268 στρατιώτες που υπηρέτησαν σε πυρηνικούς πυραυλικούς σταθμούς, ή τα επιζώντα μέλη των οικογενειών τους, έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, ασθένειες του αίματος ή άλλες ασθένειες τις τελευταίες δεκαετίες. Τουλάχιστον 217 από αυτές τις αναφερθείσες περιπτώσεις είναι καρκίνος και τουλάχιστον 33 από αυτές λέμφωμα Non-Hodgkin.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με αυτούς τους αριθμούς είναι ότι η κοινότητα των εργαζομένων σε τέτοιες θέσεις είναι ιδιαίτερα μικρή. Μόνο μερικές εκατοντάδες μέλη της υπηρεσίας υπηρετούν ως «πυραυλάρχες» σε κάθε μία από τις τρεις βάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Minuteman III της χώρας.

Οι «πυραυλάρχες» είναι άνδρες και γυναίκες στρατιωτικοί που υπηρετούν σε υπόγεια κέντρα ελέγχου εκτοξεύσεων και είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και, αν χρειαστεί, για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων που βρίσκονται σε σιλό. Δύο πυραυλάρχες περνούν μερικές φορές ημέρες κάθε φορά σε επιφυλακή σε υπόγεια καταφύγια, έτοιμοι να γυρίσουν το κλειδί και να εκτοξεύσουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Minuteman III, εάν δοθεί σχετική εντολή από τον πρόεδρο.

Τα σιλό Minuteman III και τα υπόγεια κέντρα ελέγχου κατασκευάστηκαν πριν από περισσότερα από 60 χρόνια και μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών συστημάτων και της υποδομής τους θεωρείται απηρχαιωμένο. Οι «πυραυλάρχες» έχουν εκφράσει ανησυχίες για την υγεία τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, σχετικά με τον εξαερισμό, την ποιότητα του νερού και τις πιθανές τοξίνες που δεν μπορούν να αποφύγουν, καθώς περνούν 24 έως 48 ώρες σε υπόγεια υπηρεσία.

Συνολικά έχουν υπάρξει μόνο περίπου 21.000 πυραυλάρχες από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις Minuteman στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Torchlight.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα