ΑΘΗΝΑ
15:07
|
02.05.2024
Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την ανεξέλεγκτη βία των συμμοριών που έχει μετατρέψει την Αϊτή σε έρημη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν στην Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής τη Δευτέρα, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να μιλήσουν ενάντια στην καταστροφική βία των συμμοριών στη χώρα, που οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στο θάνατο ενός αστυνομικού.

Κυβερνητικά οχήματα πυρπολήθηκαν, καθώς διαδηλωτές – πολλοί με καλυμμένα τα πρόσωπα- στράφηκαν εναντίον της αστυνομίας, απαιτώντας πραγμαγτική προστασία και βοήθεια για αυτή την κατάσταση. Οι αρχές χρησιμοποίησαν αργότερα δακρυγόνα για να τους διαλύσουν, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας νεαρός διαδηλωτής, ο Τζέιμς, είπε ότι διαδηλώνει ενάντια στην εξάπλωση των συμμοριών, που έχουν καταστρέψει την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια, με αυξανόμενους αριθμούς απαγωγών και ανθρωποκτονιών.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έτσι. Οι άλλες γειτονιές είναι “γκανγκστεροποιημένες”, είπε. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και φεύγουν, πρόσθεσε ο διαδηλωτής.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περίπου 73.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αϊτή πέρυσι λόγω της αυξανόμενης βίας των συμμοριών και της φτώχειας.

Ο ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι- σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αϊτής – χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και έχει προτρέψει την ανάγκη για διεθνή βοήθεια στην Αϊτή για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Υπάρχουν κλέφτες. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Δεν μπορούμε να φάμε. Δεν μπορούμε καν να ζήσουμε. Δεν δημιουργήσαμε τις συμμορίες, είπε ένα άτομο στην πορεία.

Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι ήθελαν μια «παρέμβαση» στην περιοχή Πορτ-ο-Πρενς του Καρφούρ-Φειγ, καταδικάζοντας την έλλειψη υπηρεσιών υγείας και τους θανάτους στα χέρια των συμμοριών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα