ΑΘΗΝΑ
07:48
|
13.05.2024
Απομακρύνεται από το αξίωμα για λόγους υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του παρέδωσε στους μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Χίου κ. Μάρκο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες ότι ο κ. Άνθιμος θα απομακρυνθεί για λόγους υγείας κάτι, που φαίνεται να επιθυμούσε και ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 88χρονος αρχιερέας που ποιμαίνει την στρατηγικής σημασίας Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το 2004, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε την απόφαση του αυτή στον πνευματικό του γιο και διάδοχο του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος χθες τον επισκέφθηκε στο μητροπολιτικό μέγαρο συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, έναν εκ των τριών της επιτροπής που συνέστησε προ ημέρων η ΔΙΣ (Χίου, Φθιώτιδος, Λαρίσης) προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των γηραιών ιεραρχών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ύστερα από συζήτηση που είχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τους δυο αρχιερείς, αποφασίστηκε πως θα ήταν καλό για όλους, τον ίδιο τον γηραιό ιεράρχη, την Μητρόπολή του, αλλά και την Εκκλησία εν συνόλω, να κατατεθεί παραίτηση προς την Ιερά Σύνοδο ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει ειρηνικά.

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἀνακοινοῦται ὅτι, χθές, ἡμέρα Δευτέρα, 7η τοῦ μηνὸς Αὐγούστου ἔτους 2023, ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος, ὑπέβαλε ἁρμοδίως τὴν παραίτησή του καὶ ἔθεσε ἐαυτὸν στὴ διάθεση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου καὶ τῆς περὶ Αὐτὸν Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Συνεργάτες του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης πως η παραίτηση του κ. Άνθιμου έχει τεθεί στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η τελευταία θα συνεδριάσει στο τέλος Αυγούστου κι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και η παραίτηση του κ. Άνθιμου που αναμένεται να γίνει αποδεκτή.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε εφησυχασμό -μια διαδικασία σαν τη συνταξιοδότηση.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (κατά κόσμο Διονύσιος Ρούσας) γεννήθηκε στη Σαλμώνη Πύργου Ηλείας το 1934. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία. Χειροτονήθηκε το 1964 Διάκονος και το 1965 Πρεσβύτερος. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως το 1974.

Το 2004 κατεστάθη στην Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Συντάκτης της «Φωνής του Κυρίου» (1965-1972), Γραμματέας Τύπου της Ι. Σ και επί τριετία μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Συνέγραψε πολλές μελέτες. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Συννεφιά και τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα