ΑΘΗΝΑ
02:00
|
29.11.2023
Πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί, ενώ 67.000 στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχη να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη νότια Πορτογαλία δίνουν περίπου 800 πυροσβέστες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν απομακρυνθεί περίπου 1.400 άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Επίσης, 9 πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τις πορτογαλικές αρχές. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στον δήμο Οντμίρα, στην περιφέρεια Αλεντέζου, όμως εξαπλώθηκε νότια, προς την Αλγκάρβε, τον πιο πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό στην Πορτογαλία. Στην επιχείρηση για να ελεγχθεί συμμετέχουν κάπου 800 πυροσβέστες και 12 αεροσκάφη.

Πορτογαλία, φωτιά

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι περιπλέκουν την κατάσταση. Οι φλόγες έχουν απανθρακώσει κάπου 67.000 στρέμματα. Προτού δύσει ο ήλιος χθες, είχε ήδη σκοτεινιάσει στην Οντμίρα, εξαιτίας του πυκνού καπνού.

Ο δήμαρχος Έλντερ Γκερέιρου χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη, δύσκολη και περίπλοκη», ενώ ο αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας Ζουζέ Χιμπέιρου δήλωσε πως πρέπει να γίνει «πολλή δουλειά» για να ελεγχθεί η κατάσταση. 19 μικρά χωριά, τέσσερις εγκαταστάσεις υποδοχής τουριστών και κατασκήνωση αποφασίστηκε να εκκενωθούν προληπτικά. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει.

Πορτογαλία, φωτιά

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε χθες ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβόνας, κηρύσσοντας κόκκινο συναγερμό. Το μέτρο αφορά 120 δήμους.

Η υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκάσπαρ προειδοποίησε πως «οι καιρικές συνθήκες που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες» σημαίνουν πως «ακόμη κι ένα μικρό (μέτωπο φωτιάς) μπορεί να γίνει μεγάλο».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν σήμερα κατά τόπους ακόμη και τους 41° Κελσίου. Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι, σφοδρότεροι και εκδηλώνονται και σε άλλες εποχές του χρόνου πέραν του καλοκαιριού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πορτογαλία, φωτιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο γιος Νετανιάχου επέστρεψε από το Μαϊάμι

Ξεκίνησαν οι ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων

Πέμπτη, μαύρη επέτειος από τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Πυρκαγιά στην περιοχή Σταυρωμένος στη Σητεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα