ΑΘΗΝΑ
11:16
|
01.05.2024
«Θα διαθέσουμε 400 εκατομμύρια ευρώ» από το Ταμείο Αλληλεγγύης, «100 εκατομμύρια φέτος και 300 εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποδέσμευση 400 εκατομμυρίων ευρώ για την επούλωση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία επιβεβαίωσε απόψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές της Σλοβενίας μαζί με τον 56χρονο Σλοβένο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκολόμπ.

«Θα διαθέσουμε 400 εκατομμύρια ευρώ» από το Ταμείο Αλληλεγγύης, «100 εκατομμύρια φέτος και 300 εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους κατόπιν επίσκεψής της σε πληγείσες περιοχές. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα έχει τη δυνατότητα επίσης να αντλήσει οικονομική βοήθεια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο «Η Επόμενη Γενιά Ε.Ε.» και να ανακατευθύνει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας «σπαρακτική» αυτήν τη φυσική καταστροφή που προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων από τις 3 Αυγούστου.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Κομισιόν τόνισε πως οι πλημμύρες άφησαν άστεγες και σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες οικογένειες λόγω των δεκάδων χιλιάδων πλημμυρισμένων κατοικιών. «Πολλοί αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσουν τις επόμενες βδομάδες και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο Γκόλομπ.

Όπως τόνισε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Σλοβενία την τελευταία τριακονταετία καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες μετέτρεψαν σε λίμνη τα 2/3 της χώρας.

Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν μεγάλες εκτάσεις της νότιας Αυστρίας – όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος – καθώς και την κεντρική και βόρεια Σλοβενία, όπου πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

Οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών συνεχίζονται με τη βοήθεια οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σλοβενική κυβέρνηση να εκτιμά ότι το κόστος των ζημιών μπορεί να ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα