ΑΘΗΝΑ
00:10
|
03.05.2024
Μεταξύ άλλων θα δίνονται πιστοποιητικά άσκησης επαγγέλματος για τεχνικές ειδικότητες και δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ποιοτική αναβάθμιση και ανασχεδιασμό της στρατιωτικής θητείας από το 2024 προωθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και το επιτελείο συνεργατών του προκειμένου το 12μηνο των νέων που κατατάσσονται υποχρεωτικά στις ένοπλες δυνάμεις να είναι παραγωγικός χρόνος που θα προσθέσει εφόδια ή δεξιότητες στο βιογραφικό τους μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν πως σχεδιάζεται οι στρατεύσιμοι να αποκτούν πραγματικές επαγγελματικές δεξιότητες σε τεχνικά επαγγέλματα (τεχνικός υπολογιστών, βοηθός υδραυλικού, βοηθός ηλεκτρολόγου κ.α.), η γνώση των οποίων θα πιστοποιείται από κρατική βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο ανασχεδιασμός της στρατιωτικής θητείας με την ονομασία «Θητεία-Ευκαιρία» ώστε να δοθεί σε διαβούλευση προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πρότυπο για τον ανασχεδιασμό της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών τέθηκε το νορβηγικό μοντέλο καθώς εκτιμήθηκε ως το πιο κατάλληλο για τα ελληνικά δεδομένα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διαδικτυακή εκμάθηση δεξιοτήτων ακόμη και ξένων γλωσσών ή γνώσεων χειρισμού υπολογιστών που μπορεί να διαθέτουν ως ένα βαθμό και να επιθυμούν οι νέοι να εξελίξουν  δεξιότητες και γνώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για την προμήθεια 50.000  τάμπλετ που θα δοθούν στους νεοσύλλεκτους από το 2024 και τους οποίους θα χρεώνονται για όλο το χρόνο της θητείας μαζί με τα ατομικά τυφέκια.

Σε γενικές γραμμές η θητεία θα στηρίζεται στους ακόλουθους τρεις άξονες: Σρατιωτική εκπαίδευση για όλους, υποχρεωτική εκπαίδευση για την απόκτηση οριζόντιων δεξιοτήτων και προαιρετική εκμάθηση των λεγόμενων κάθετων δεξιοτήτων.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αναφέρεται πως οι «οριζόντιες δεξιότητες» θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους στρατεύσιμους, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στην παροχή πρώτων βοηθειών σε όσους έχουν ανάγκη και στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και αναγκών, όπως η αντιμετώπιση πλημμυρών, η κατάσβεση πυρκαγιών και η αρωγή σε περιπτώσεις σεισμών.

Η μεγάλη καινοτομία στο υπό οριστικοποίηση σχέδιο «Θητεία-Ευκαιρία» είναι η απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να αποβούν κρίσιμες για την επαγγελματική αποκατάσταση των κληρωτών μετά την απόλυσή τους από το στράτευμα.

Με βάση την προσφορά και τη ζήτηση από τις πραγματικές επιχειρήσεις της αγοράς και σε συνεννόηση με εργοδοτικούς φορείς και συνδικάτα, στη διάρκεια της θητείας τους οι οπλίτες θα αποκτούν δεξιότητες για διάφορα τεχνικά επαγγέλματα. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος οδήγησης στους νεοσύλλεκτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα