ΑΘΗΝΑ
01:47
|
03.05.2024
Πρώην ΠτΒ, πρώην υπουργός Πολιτισμού με το μικρόφωνο ανοιχτό, σχολίασε: «Όλες οι πόρνες ξύπνησαν και θυμήθηκαν ότι τις είχαν βιάσει πριν από 15 χρόνια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου Βεζντί Ρασίντοφ παραιτήθηκε από βουλευτής, χθες Τετάρτη, μετά τα υποτιμητικά σχόλια του για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που ακούστηκαν από ανοιχτό μικρόφωνο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής.

Ο Ρασίντοφ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τις τροποποιήσεις του Νόμου για την Προστασία κατά της Οικογενειακής Βίας, που ακολούθησε τις μαζικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία για την αδυναμία του δικαστικού συστήματος να προστατέψει και να δικαιώσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών. 

Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της συνεδρίασης και προφανώς αγνοώντας πως το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, ο Ρασίντοφ σχολίασε: «Έχουμε ήδη νόμους σε ισχύ. Γιατί χάνουμε τον χρόνο μας; Όλες οι πόρνες ξύπνησαν και θυμήθηκαν ότι τις είχαν βιάσει  πριν από 15 χρόνια»

Ο Ρασίντοφ, πρώην υπουργός Πολιτισμού, παραιτήθηκε αρχικά από το ρόλο του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και από τη συμμετοχή του στο εκτελεστικό σκέλος του κυβερνώντος Κόμματος.

«Ζητώ συγγνώμη για τα λόγια που είπα σήμερα στο διάλειμμα της ολομέλειας. Αντιλαμβάνομαι ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησα είναι απαράδεκτη, ειδικά στην τρέχουσα στιγμή. Για άλλη μια φορά ζητώ συγγνώμη από ολόκληρη τη βουλγαρική κοινωνία και όλα τα θύματα της βίας», δήλωσε ο Ρασίντοφ στις 7 Αυγούστου.

Ωστόσο, καθώς οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν –με εκκλήσεις για παραίτησή του στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα στις 8 Αυγούστου– παραιτήθηκε και από βουλευτής και ανακοίνωσε την πλήρη αποχώρησή του από την πολιτική. 

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε αυξημένη εστίαση στην ενδοοικογενειακή βία στη Βουλγαρία, λόγω πολλών περιπτώσεων που έλαβαν εκτεταμένη δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης.

Η πιο γνωστή από αυτές ήταν η επίθεση με μαχαίρι, στις αρχές του μήνα, εναντίον 18χρονης, από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος και αρχικά αφέθηκε ελεύθερος από τις δικαστικές αρχές καθώς κρίθηκε πως το περιστατικό αφορούσε «ελαφριά σωματική βλάβη».

Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και η άσκηση πίεσης οδήγησε στην υιοθέτηση τροπολογιών στον νόμο περί προστασίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας στις 7 Αυγούστου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα