ΑΘΗΝΑ
10:23
|
27.04.2024
Ο Αούντ Χόβε, επικεφαλής της επαρχίας Ινλάνταν στη νότια Νορβηγία εκτίμησε πως η κρίση είναι «εθνικών διαστάσεων» και ίσως η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές προκαλούν τις τελευταίες μέρες στη Νορβηγία οι χειρότερες καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Πάνω από 4.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω υπερχείλισης των ποταμών στην ευρύτερη περιοχή του Ρινγκερίκ που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, Όσλο, ενώ η στάθμη του νερού σε φράγματα της περιοχής χτυπάει «κόκκινο».

Είναι δε χαρακτηριστικό πως τα νερά έσπασαν μέρος του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Μπρασκεράιντφος στον ποταμό Γκλέμα πριν καλά-καλά οι τοπικές αρχές βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους να ανατινάξουν μέρος του για να μειώσουν την πίεση και να μην πλημμυρίσουν και άλλες περιοχές.

Ο Αούντ Χόβε, επικεφαλής της επαρχίας Ινλάνταν στη νότια Νορβηγία εκτίμησε πως η κρίση είναι «εθνικών διαστάσεων» και ίσως η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών. Τόνισε πως η στάθμη των νερών σε φράγματα και ποτάμια είναι πρωτοφανείς προσθέτοντας τις προβλέψεις των ειδικών πως αυτές θα ανέβουν και ι άλλο τις επόμενες μέρες.

Η Νορβηγίδα υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, Έμιλι Ενγκερ Μελ, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη» στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έφτασε από τα ανατολικά, όταν δύο χαμηλά βαρομετρικά συνδυάστηκαν μεταξύ τους και η έντασή τους ενισχύθηκε καθώς πλησίαζαν στη Σκανδιναβία. Σύμφωνα με το ινστιτούτο NMI, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 18% τον τελευταίο αιώνα και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία 30-40 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα