ΑΘΗΝΑ
13:08
|
27.04.2024
Πιθανός στόχος; Η απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν και το ξεπάγωμα κεφαλαίων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στο Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τις φυλακές σε κατ’ οίκον περιορισμό έθεσε απόψε το Ιράν πέντε Ιρανο-αμερικανούς κρατούμενους φουντώνοντας τα σενάρια για πιθανή συνέχιση της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη. Πιθανός απώτερος στόχος θεωρείται η απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν και το ξεπάγωμα κεφαλαίων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στο Ιράν αλλά έχουν παγώσει εδώ και χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ.

Από τους πέντε οι τέσσερις Αμερικανοί πολίτες ιρανικής καταγωγής τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανακοίνωσε ο δικηγόρος ενός εξ αυτών. Άλλες πηγές αναφέρθηκαν σε μια «συμφωνία» μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για την απελευθέρωση κρατουμένων και το «ξεπάγωμα» ιρανικών πόρων, ύψους 6 δισεκ. δολαρίων.

Πρόκειται για τους Ιρανοαμερικανούς επιχειρηματίες Σιαμάκ Ναμαζί, 51 ετών και Εμάντ Σαργκί, 58 ετών και τον περιβαλλοντολόγο Μοράντ Ταχμπάζ, 67 ετών που έχει και βρετανική υπηκοότητα– και κρατούνταν στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης. Μαζί τους αποφυλακίστηκε άλλος ένας Αμερικανός πολίτης, τα στοιχεία του οποίου δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ένας ακόμη Αμερικανός είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό πριν από μερικές εβδομάδες, ανέφερε μια άλλη πηγή.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την αποφυλάκιση των πέντε, χαρακτηρίζοντάς την ενθαρρυντικό σημάδι και σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελική απελευθέρωσή τους συνεχίζονται.

Η εξέλιξη συνοδεύεται και από μέτρα στρατιωτικής όξυνσης καθώς οι ΗΠΑ στις αρχές της βδομάδας επιβεβαίωσαν πως μετέφεραν πάνω από 3.000 πεζοναύτες και άλλους στρατιωτικούς ώστε, εάν χρειαστεί, να επιβιβαστούν σε εμπορικά τάνκερ εταίρων και συμμάχων των ΗΠΑ για να αποτραπεί η πιθανότητα κατάσχεσής τους  από τις ιρανικές αρχές όταν περνούν από τα στρατηγικής σημασίας, Στενά του Ορμούζ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα