ΑΘΗΝΑ
04:49
|
19.05.2024
Οι ερευνητές κατέδειξαν την ικανότητα του εμβολίου να προκαλεί ανοσία για τον έλεγχο της εξάπλωσης των όγκων που σχετίζονται με τον ιό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο για τον ιό Epstein Barr, που συχνά μολύνει στον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει από λοιμώδη μονοπυρήνωση μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και ορισμένους τύπους καρκίνου, εξετάζουν επιστήμονες έπειτα από τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές του σε ποντίκια.

Η έρευνα, που παρουσιάζεται στο  περιοδικό «Nature Communications», μελέτησε διεξοδικά τον συγκεκριμένο ιό, που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου και έχει μολύνει τουλάχιστον το 95% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε αντίθεση με άλλους ιούς, ο συγκεκριμένος δεν απομακρύνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα μετά την πρωτογενή λοίμωξη και ο φορέας τον μεταφέρει για όλη του τη ζωή. Η μόλυνση με τον ιό Epstein Barr αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, λεμφώματος Hodgkin και ορισμένων καρκίνων του λαιμού και της μύτης.

 Ο Ρατζίβ Κάνα, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεργκόφερ της Αυστραλίας και η ομάδα του σχεδίασαν ένα εμβόλιο που στοχεύει στους λεμφαδένες και κατά τη δοκιμή του σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η χορήγηση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων και Τ κυττάρων, τα οποία διατηρήθηκαν για τουλάχιστον επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, οι ερευνητές κατέδειξαν την ικανότητα του εμβολίου να προκαλεί ανοσία για τον έλεγχο της εξάπλωσης των όγκων που σχετίζονται με τον ιό.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο στην πρωτογενή λοίμωξη και πόσο καλά θα είναι τα αποτελέσματά του στον άνθρωπο, καθώς και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ανοσίας.

Τι είναι ο ιός Επστάιν Μπαρ

Ο ιός Έπσταϊν Μπαρ, που επίσημα ονομάζεται Human gammaherpesvirus 4, είναι ένας από τους εννέα γνωστούς τύπους ανθρώπινου ερπητοϊού και είναι ένας από τους πιο κοινούς ιούς στον άνθρωπο. Ο EBV είναι ένας δίκλωνος ιός DNA.Είναι περισσότερο γνωστός για την εκδήλωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Θύμα της ιλαράς μικρό παιδί στον Καναδά

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα