ΑΘΗΝΑ
18:13
|
07.05.2024
Η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», λένε κυβερνητικές πηγές μετά την παρέμβαση Μιλάνοβιτς για τους 100 Κροάτες νεοναζί χούλιγκανς.
Ζόραν Μιλάνοβιτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίδραση του Μαξίμου μέσω διαρροών προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, για τη δράση και όλες τις εξελίξεις σε ανακριτικό επίπεδο γύρω από τους συλληφθέντες Κροάτες νεοναζί χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στον απόηχο των επεισοδίων έξω από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», απαντώντας στις προειδοποιήσεις του Κροάτη προέδρου για τον χρόνο της προφυλάκισής τους. Η υπόθεση φαίνεται να μπαίνει στο επίκεντρο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 16 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ο κ. Τσέφεριν θα είναι ούτως ή άλλως στην Αθήνα για το ευρωπαϊκό σούπερ καπ στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν η απάντηση των προέδρων των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και  ΠΑΟΚ για συνάντηση στο Μαξίμου είναι θετική.

Η δήλωση του προέδρου της Κροατίας

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, σημειώνοντας ότι η ελληνική αστυνομία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) «για πέντε ημέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα. Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω. Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά».

Ωστόσο, τόνισε, «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές…».

Ο κ. Μιλάνοβιτς πρόσθεσε: «Τώρα αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους εκατό μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν».

Ο Κροάτης πρόεδρος ρωτήθηκε και για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στα ΜΜΕ οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους. Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά όπως είπε, δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους γονείς. Οι συλληφθέντες, είπε, «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά όχι και τα εκατό άτομα…».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα