ΑΘΗΝΑ
18:51
|
05.05.2024
Αφορμή έδωσε η συμπλήρωση τριών μηνών από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη με πρόσχημα την «απόπειρα εξαγοράς ψήφων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαχητική συγκέντρωση μετά τις 6.00 το απόγευμα, στον κεντρικό πεζόδρομο Σπηλαίων, στη Χειμάρρα της νότιας Αλβανίας, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση και ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης, Φρέντυ Μπελέρη, πραγματοποίησαν σήμερα χιλιάδες μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία παρουσία του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Αφορμή έδωσε η συμπλήρωση τριών μηνών από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη με πρόσχημα την «απόπειρα εξαγοράς ψήφων» δίχως να έχει οριστεί ως σήμερα δικάσιμος και χωρίς καν να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο πλαίσιο πιθανού σχεδίου πολιτικής εξόντωσής του.Κατά τους μειονοτικούς και την ηγεσία τους, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος.

Σε τέτοια περίπτωση ο ίδιος κώδικας προβλέπει, προκήρυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα νέων εκλογών στον Δήμο.

Έλληνες ομογενείς από πόλεις και χωριά της περιοχής κάποιοι και από την Ελλάδα, συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βορειοηπειρωτικών σωματείων, αλλά και της οργάνωσης «Ομονοια», για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και της άμεσης ορκωμοσίας του Φρέντυ Μπελέρη. Παρουσία είχαν με εκπροσώπους τους και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν στηρίξει τον Μπελέρη στις νικηφόρες εκλογές και είχαν καταγγείλει για μεθοδεύσεις στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Έντι Ραμα.

Το μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους με μήνυμα και «με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», όπως, σημείωνε σε αυτό ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καλώ για άλλη μια φορά τους γείτονες και φίλους Αλβανούς να μη συνεχίσουν σε μια τακτική που δεν είναι προς όφελος της χώρας τους, που δεν είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του αλβανικού λαού.

Έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά έστω και τώρα, αυτή την ύστατη ώρα, δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται στον Φρέντυ Μπελέρη. Αυτό που συμβαίνει στον Φρέντυ είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκό.

Είμαι βέβαιος ότι έστω και αυτή την τελευταία ώρα θα μπορέσει ο Φρέντυ ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».

Τι είπαν Μπακογιάννης και Ζέρβας

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, χαρακτήρισε την αποψινή παρουσία του στη Χειμάρρα «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία» και πρόσθεσε:

«Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται.
Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντυ Μπελέρης. Ο Φρέντυ Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, μεταξύ άλλων :

«Ο λαός της Μακεδονίας, είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.

Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ήδη με πρωτοβουλία μου, έχει σταλεί επιστολή σε όλο το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Μπελέρη.

Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο….

Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντη βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του.

Κανείς να μη μπορεί να πει πως δεν ήξερε, πως σε ετούτη τη γωνία της γης, η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται.

Γιατί η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Κι η παράνομη φυλάκιση του δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που θέλει να πάρει η Αλβανία».

Μεταξύ άλλων μίλησαν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της Ομόνοιας, και παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, κ.α.

Το μήνυμα του Μπελέρη μέσα από τη φυλακή

Νωρίτερα σήμερα ο Φρέντυ Μπελέρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 μέσα από τη φυλακή ανέφερε:

«Είμαι απτόητος είμαι εδώ και είμαι αποφασισμένος να κάτσω όσο χρειαστεί για να δικαιωθώ. Όσο υπάρχει η συμπαράσταση του κόσμου, της Ελληνικής πολιτείας, των Ελλήνων γενικότερα, δεν πρόκειται να λυγίσω… Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο και βασικά τους επίσημους, εκτός από την Ελλάδα και από την Αλβανία, που έρχονται να συμπαρασταθούν να δώσουν ένα μήνυμα, ένα μήνυμα Δημοκρατίας και ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί η Αλβανία στην καρδιά της Ευρώπης, να παραβιάζει το κράτος δικαίου και να στερεί ακόμη το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα