ΑΘΗΝΑ
19:16
|
28.04.2024
Ένας αργός τυφώνας διέσχισε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας, κόβοντας την ηλεκτροδότηση σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια.
Υψηλά κύματα που προκαλούνται από τον τυφώνα Lan ξεσπούν στις ακτές Senjojiki, στην πόλη Shirahama της Ιαπωνίας, στις 14 Αυγούστου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν 900 πτήσεις στην Ιαπωνία ακυρώθηκαν και 240.000 άνθρωποι διατάχθηκαν να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή καθώς ένας αργός τυφώνας διέσχισε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας, κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα του Κιότο, κόβοντας την ηλεκτροδότηση σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια, μεταδίδει το Reuters.

Ο τυφώνας Λαν, που ήρθε από τον Ειρηνικό Ωκεανό, έπεσε νωρίς την Τρίτη στο νότιο άκρο του νομού Γουακαγιάμα, περίπου 400 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο, φέρνοντας ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους σε μια μεγάλη περιοχή της κεντρικής και δυτικής Ιαπωνίας καθώς προχωρούσε βόρεια.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες και κατολισθήσεις καθώς οι στάθμες των ποταμιών ανέβηκαν, με τμήματα ορισμένων γεφυρών να ξεβράζονται. Ανεμοστρόβιλοι σχηματίστηκαν σε πολλές περιοχές αλλά δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Μέχρι το βράδυ, το κέντρο της καταιγίδας – η οποία είχε εξασθενήσει σε ισχύ τροπικής καταιγίδας – πλησίαζε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αν και οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεντρωμένες βροχές σε μια ευρεία περιοχή.

Συνέχισε να κινείται αργά, με περίπου 15 χιλιόμετρα την ώρα, αυξάνοντας την πιθανότητα πλημμύρας καθώς η βροχή έπληξε τις ίδιες περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τμήματα της κεντρικής Ιαπωνίας κατέγραψαν βροχή 585 mm το 24ωρο έως τις 7:00 μ.μ. (1000 GMT).

Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με έναν σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Οι αρχές δήλωσαν ότι δημιούργησαν κέντρα εκκένωσης σε ασφαλή κτίρια και ψηλά σημεία για τους κατοίκους σε 11 νομούς, στους οποίους η Υπηρεσία Πυροσβεστικής και Διαχείρισης Καταστροφών είπε να αναζητήσουν καταφύγιο.

Εκτός από τη διακοπή των πτήσεων, η επικίνδυνη βροχή και ο άνεμος ανάγκασαν το κλείσιμο ορισμένων δρόμων και την αναστολή των δεκάδων δρομολογίων των τρένων, αν και μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ορισμένοι δρόμοι άνοιξαν ξανά.

Η καταιγίδα έρχεται λίγες μέρες μετά τον τυφώνα Κανούν που έπληξε την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των διακοπών του Obon, όταν πολλά εργοστάσια κλείνουν και οι κάτοικοι των πόλεων επιστρέφουν στις πόλεις και τα χωριά τους.

Οι διακοπές ρεύματος έπληξαν σχεδόν 90.000 νοικοκυριά σε κεντρικές και δυτικές περιοχές, ανέφεραν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η Seven & i (3382.T) είπε ότι περίπου 210 καταστήματα ψιλικών 7-Eleven έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα