ΑΘΗΝΑ
10:10
|
03.05.2024
Οι προμήθειες φαγητού εκατομμυρίων ανθρώπων στο Σουδάν τελειώνουν και μερικοί πεθαίνουν λόγω έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης μετά από τέσσερις μήνες πολέμου, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, στις 12 Μαΐου 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προμήθειες φαγητού εκατομμυρίων ανθρώπων στο Σουδάν τελειώνουν και μερικοί πεθαίνουν λόγω έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης μετά από τέσσερις μήνες πολέμου που κατέστρεψαν την πρωτεύουσα Χαρτούμ και πυροδότησαν εθνοτικές επιθέσεις στο Νταρφούρ, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, αναφέρει το Reuters.

«Ο χρόνος τελειώνει για τους αγρότες να φυτέψουν τις καλλιέργειες που θα ταΐσουν τους ίδιους και τους γείτονές τους. Οι ιατρικές προμήθειες είναι σπάνιες. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σε κοινή δήλωση.

Η σύγκρουση μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασε στις 15 Απριλίου λόγω εντάσεων που συνδέονται με μια προγραμματισμένη μετάβαση στην πολιτική εξουσία, βυθίζοντας τη χώρα σε βία και απειλώντας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν ενός εκατομμυρίου που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Άμαχοι σε κράτη που έχουν πληγεί από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις.

«Τα λείψανα πολλών από αυτούς που σκοτώθηκαν δεν έχουν περισυλλεγεί, ταυτοποιηθεί ή ταφεί», αλλά ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.000 έχουν σκοτωθεί, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε ενημέρωση στη Γενεύη.

Οι αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50%, δήλωσε η Λάιλα Μπέικερ, αξιωματούχος του ταμείου πληθυσμού του ΟΗΕ.

Τα εκατομμύρια που παραμένουν στο Χαρτούμ και σε πόλεις στις περιοχές Νταρφούρ και Κορντοφάν αντιμετωπίζουν αχαλίνωτες λεηλασίες και μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, επικοινωνιών και νερού.

Διακοπές ρεύματος

Μεγάλες εκτάσεις της χώρας πλήττονται από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος από την Κυριακή που έχει βάλει εκτός λειτουργίας και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρισμού.

Οι εποχικές βροχές που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού έχουν καταστρέψει τα σπίτια έως και 13.500 ανθρώπων, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Σε μια ομιλία του τη Δευτέρα, ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν κατηγόρησε την RSF ότι στοχεύει «να γυρίσει τη χώρα σε μια εποχή πριν από το σύγχρονο κράτος» και «διαπράττει κάθε έγκλημα που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι προσπαθεί να καταλάβει την πλήρη εξουσία υπό την καθοδήγηση των πιστών του Ομάρ Αλ Μπασίρ, του αυταρχικού ηγέτη που ανατράπηκε κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης το 2019.

Οι προσπάθειες υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός στην τρέχουσα σύγκρουση έχουν σταματήσει και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες αγωνίζονται να προσφέρουν ανακούφιση λόγω της ανασφάλειας, των λεηλασιών και των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα