ΑΘΗΝΑ
19:42
|
06.05.2024
Δεν υιοθέτησε το σχέδιο της ECOWAS για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα, επιμένοντας στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σχέδια της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) απέρριψε η Αφρικανική Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας, Le Monde, που επικαλείται καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές.

Η εφημερίδα επικαλείται τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης (Α.Ε.) στις 14 Αυγούστου στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Αξιωματούχοι αφρικανικών χωρών εξέφρασαν «την απογοήτευσή τους» για την απόφαση της ECOWAS να δώσει εντολή σε στρατιωτική δύναμη εν αναμονή στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα με πρόσχημα την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τους κινδύνους περιφερειακής σύρραξης. Αποφασίστηκε έτσι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, που παραδοσιακά εκφράζει αλληλεγγύη στις αποφάσεις περιφερειακών οργανισμών, να μην υιοθετηθεί η απόφαση της ECOWAS, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «σε ειρηνευτικές συνομιλίες αντί να τεθούν οι ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση επαγρύπνησης εν αναμονή δράσης».

Διπλωματική πηγή που μίλησε στη γαλλική Le Monde τόνισε παράλληλα την πόλωση που επικρατεί στο Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Α.Ε. , τονίζοντας πως μολονότι αυτό τόνισε την ανάγκη για περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες και συνομιλίες για άρση της κρίσης στον Νίγηρα, αποφάσισε αφετέρου την προσωρινή αναστολή συμμετοχής του Νίγηρα στον οργανισμό.

Στις 26 Ιουλίου μέλη της Προεδρικής Φρουράς με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί έκαναν πραξικόπημα στο Νίγηρα, χώρα που επί μισό αιώνα εξάγει στη Γαλλία έναντι χαμηλού αντιτίμου τεράστιες ποσότητες ουρανίου και χρυσού. Με τον τρόπο αυτό ανέτρεψαν τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, πάγωσαν τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία και ζήτησαν την άμεση ακύρωση διμερών στρατιωτικών συμφωνιών με το Παρίσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα