ΑΘΗΝΑ
02:43
|
04.05.2024
Οι μάχες σταμάτησαν μετά από συμφωνία που προέβλεπε την απελευθέρωση του οπλαρχηγού, Μαχμούτν Χάμζα από την Ταξιαρχία 444.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εύθραυστη κατάσταση «σταθερότητας» επιβεβαιώνουν  οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας, 14 Αυγούστου ως χτες, 15 Αυγούστου, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό πάνω από 140 άλλων.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό των λιβυκών αρχών, κατά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στους ενόπλους δύο οργανώσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά,  οι νεκροί είναι τουλάχιστον 55 και οι τραυματίες 146.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων, που θεωρούνται όχι μόνον οι πιο αιματηρές από την αρχή του 2023 αλλά και οι  χειρότερες των τελευταίων χρόνων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, άρχισαν να εκτονώνονται από αργά το βράδυ της Τρίτης όταν επιτεύχθηκε συμφωνία με τη μεσολάβηση πρεσβυτέρων, τοπικών φυλάρχων και την απελευθέρωση του διοικητή της αποκαλούμενης Ταξιαρχίας 444, Μαχμούντ Χάμζα, η σύλληψη του οποίου προκάλεσε και τις σφοδρές μάχες.

Η λεγόμενη «Ειδική Δύναμη Αποτροπής Τρομοκρατίας» συμφώνησε να απελευθερώσει τον διοικητή της «Ταξιαρχίας 444» Μαχμούντ Χάμζα, τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο και να τον παραδώσει σε μια τρίτη ένοπλη ομάδα, τον «Μηχανισμό Υποστήριξης της Σταθεροποίησης»  στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στη Λιβύη επικρατεί χάος από το 2011, έπειτα από καταστροφική επέμβαση του NATO που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε συγκρούονται ένοπλες δυνάμεις αλλά και αντίπαλες παράλληλες κυβερνήσεις που έχουν συγκροτηθεί η μία στην Τρίπολη, και η άλλη στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, συγκρούσεις ανάμεσα στην Ειδική Δύναμη Αποτροπής και άλλες ένοπλες οργανώσεις, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα