ΑΘΗΝΑ
09:38
|
11.05.2024
Προειδοποίησε, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.
Σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, αρμόδιων υπουργών και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Στη σκιά της δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν και θα μείνει σε κάθε ομάδα μόνος ένας επίσημος Σύνδεσμος στην έδρα της ΠΑΕ, ενώ τόνισε ότι οι πρόεδροι των ΠΑΕ είναι οι πρώτοι που έχουν χρέος να περιφρουρήσουν το ποδόσφαιρο.

Να σημειωθεί ότι κάθε αθλητικός σύλλογος διαθέτει, στην πραγματικότητα, αποκλειστικά έναν σύνδεσμο φιλάθλων και όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται παραρτήματα. Έτσι, στη χώρα λειτουργούν νόμιμα 12 σύνδεσμοι, που μαζί με τα παραρτήματα φτάνουν περίπου τους 200. Τον πραγματικό αριθμό των αναγνωρισμένων από το κράτος συνδέσμων τον γνωρίζει μόνο η αστυνομία, η οποία έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση του φακέλου που κατατίθεται στο Πρωτοδικείο. Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός πως η λίστα του μητρώου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει να ενημερωθεί από το 2019.

«Δυστυχώς συχνά και η στάση των συλλόγων, των συνδέσμων, ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μία κουλτούρα συνύπαρξης. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αρμοδιότητα για τον έλεγχο κατά την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στα γήπεδα περνά από τις ομάδες στην Ελληνική Αστυνομία, αφού, όπως επεσήμανε και οι τέσσερις ΠΑΕ αναγνωρίζουν πως ο έλεγχος αυτός είναι πέραν των δυνατοτήτων τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «υπηρεσιακή αστοχία της ΕΛΑΣ» στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποσείοντας έτσι πολιτικές ευθύνες, για το γεγονός ότι οι Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν αφέθηκαν ανενόχλητοι να διασχίσουν τη χώρα, παρότι ήταν γνωστές οι κινήσεις τους.

«Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη (…)», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφίζοντας τις εκ Κροατίας προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.

Επισήμανε, τέλος, πως το πρόβλημα της οπαδικής βίας είναι πανευρωπαϊκό και θα υπάρξει συνεργασία. «Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή συνεργασία απέναντι σε όλους όσοι προωθούν τη βία» επισήμανε και πρόσθεσε πως «απαιτείται κινητοποίηση όλων. Γι΄ αυτό υπήρξε μια ευρεία συνάντηση που ήταν παραγωγική»

«Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω των όσων φοβερών συνέβησαν, λόγω της παράλογης βίας. Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις, να ασκήσουν βία. Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου, μην τους λέτε οπαδούς του ποδοσφαίρου αυτούς, δεν είναι οπαδοί», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καζακστάν: Πρωτιά στην κατανάλωση ρωσικής βότκας

Ρωσία: Επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποτάμι

Αφγανιστάν: 60 νεκροί από πλημμύρες

Κουβέιτ: Διάλυση του Κοινοβούλιου και αναστολή συνταγματικών διατάξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα