ΑΘΗΝΑ
12:48
|
03.05.2024
O αμυντικός προϋπολογισμός της Πολωνίας θα φτάσει σε ύψος ρεκόρ 34δισ. δολαρίων, αγγίζοντας το 4% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό σε όλο το ΝΑΤΟ.
Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στη Βαρσοβία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική της παρέλαση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, η Πολωνία, με αφορμή την επέτειο της νίκης επί των σοβιετικών δυνάμεων το 1920, παρουσιάζοντας τα υπερσύγχρονα όπλα τής χώρας καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία και η άμυνα βρίσκεται στο επίκεντρο πριν από τις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη.

Η παρέλαση της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδότησε την 103η επέτειο από τη νίκη της Πολωνίας επί του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης στη μάχη της Βαρσοβίας το 1920, κατά την οποία τα πολωνικά στρατεύματα νίκησαν τις δυνάμεις των Μπολσεβίκων.

Η κατάσταση στη γειτονική Ουκρανία έχει καταστήσει την ενίσχυση των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων προτεραιότητα για την ακροδεξιά κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που καθώς η προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεν έχασε την ευκαιρία για μια τεράστια επίδειξη στρατιωτικού υλικού και ισχύος.

«Η υπεράσπιση των ανατολικών μας συνόρων, των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα βασικό στοιχείο των συμφερόντων της Πολωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στην εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι ο στρατός της Πολωνίας διαθέτει περισσότερους από 175.000 στρατιώτες, από περίπου 100.000 που είχε πριν από οκτώ χρόνια.

Τόνισε, επίσης, ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Πολωνίας φέτος θα φτάσει σε ύψος ρεκόρ 34δισ. δολαρίων εκτινασσόμενος στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), το υψηλότερο ποσοστό σε όλο το ΝΑΤΟ.

«Ο στόχος αυτού του τεράστιου εκσυγχρονισμού είναι να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας και να δημιουργήσει ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα που κανείς δεν θα τολμήσει ποτέ να μας επιτεθεί, ώστε οι Πολωνοί στρατιώτες δεν θα χρειαστεί ποτέ να πολεμήσουν», είπε ο Ντούντα, ενώ εξέφρασε το σεβασμό του για τον στρατό.

Πλήθη, κυματίζοντας λευκές και κόκκινες σημαίες, συγκεντρώθηκαν, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου, για να δουν άρματα μάχης Abrams, κινητά συστήματα πυροβολικού HIMARS και συστήματα πυραύλων Patriot κατασκευής Ηνωμένων Πολιτειών να παρελαύνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Επίσης, στον ουρανό πάνω από την παρέλαση πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και νοτιοκορεατικά μαχητικά FA-50, ενώ ένα F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έκανε ελιγμούς σε ένδειξη ότι η Πολωνία αγόρασε επίσης αυτά τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Περίπου 2.000 στρατιώτες από την Πολωνία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην παρέλαση, καθώς και 200 στρατιωτικά οχήματα και άλλος εξοπλισμός και σχεδόν 100 αεροσκάφη.

«Η 15η Αυγούστου δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες της νικηφόρας Μάχης της Βαρσοβίας που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας», είπε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, απευθυνόμενος στα στρατεύματα και στους θεατές που συγκεντρώθηκαν κοντά στον ποταμό Βιστούλα.

«Είναι επίσης μια τέλεια μέρα για να δείξουμε τη δύναμή μας, να δείξουμε ότι έχουμε δημιουργήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που θα υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα σύνορά μας χωρίς δισταγμό», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2022, η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και ξόδεψε περισσότερα από 16 δισ. δολάρια σε τανκς, συστήματα αναχαίτισης πυραύλων και μαχητικά αεροσκάφη, με κύριες πηγές προέλευσης τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα