ΑΘΗΝΑ
07:38
|
02.05.2024
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εκτιμά ότι η Πολωνία ενισχύει τον στρατό της, καθώς σχεδιάζει την κατάληψη της δυτικής Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αποφάσισε η κυβέρνηση της Πολωνίας, που εξοπλίζεται ακατάπαυστα με σκοπό όπως ακούγεται από δημόσια χείλη να χτίσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη 9/8, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, μιλώντας στο πολωνικό ραδιόφωνο, θα αναπτυχθούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Λευκορωσία 10.000 επιπλέον στρατιώτες. 4.000 από αυτούς θα ασχολούνται άμεσα με την προστασία των συνόρων και οι υπόλοιποι 6.000 θα παραμένουν μόνιμα ως εφεδρεία.

Ο πολωνικός στρατός αναπτύσσεται ενεργά και λαμβάνει προηγμένο εξοπλισμό, ανέφερε ο υπουργός. «Σε δύο χρόνια, θα διαθέτουμε τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη», υποστήριξε, τονίζοντας ότι η αριθμητική δύναμη του πολωνικού στρατού φτάνει ήδη στα 170.000 άτομα προσωπικό.

Η Πολωνία αποφάσισε να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μετά την μεταφορά μαχητών της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner στο Λευκορωσικό έδαφος και της εικαζόμενης εισβολής δύο λευκορωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στον εναέριο χώρο της.

Οι πολωνικές αρχές, ωστόσο, επικαλούνται τη νέα κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα,  που υφίσταται από το φθινόπωρο του 2021, ως τον κύριο λόγο για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων με τη Λευκορωσία. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της συνοριακής φρουράς της Πολωνίας, γίνονται και πάλι μάρτυρες ενός αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στο πολωνικό έδαφος.

Η Βαρσοβία, ισχυρίζεται, δε, ότι η κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκαλείται από το Μινσκ και τη Μόσχα που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Ρωσία και Λευκορωσία έχουν επανειλημμένα απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Αντιδρά η Μόσχα

Η Μόσχα και το Μινσκ είναι σε θέση να δώσουν μια κοινή συμμετρική απάντηση σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εκ μέρους της Βαρσοβίας, δήλωσε, νωρίτερα, στο TASS ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν, κάνοντας λόγο για έναν νέο γύρο στρατιωτικών προετοιμασιών της Βαρσοβίας, με βάση τεχνητά προσχήματα.

«Η ανάπτυξη των δυνάμεων της Wagner στην αδελφική μας δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμη τεχνητό πρόσχημα για τη Βαρσοβία προκειμένου ξεκινήσει έναν νέο γύρο στρατιωτικών προετοιμασιών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα σχέδια της Πολωνίας για ενίσχυση των συνόρων με τη Λευκορωσία αποτελούν αναμφίβολα απειλή.

«Η κίνηση της Πολωνίας εντάσσεται στα πλαίσια της μακροχρόνιας πολιτικής συσσώρευσης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα ανατολικά του σύνορα και αποτελεί προφανή στρατιωτικοποίηση της ίδιας της Πολωνίας που μαζί με την προκλητική πολιτική της σε σχέση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, πρέπει να μας προβληματίσει», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Πρόσθεσε δε ότι «η πολωνική κρατική προπαγάνδα, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα δικά της μιλιταριστικά σχέδια, πάντα βρίσκει δικαιολογίες – από τις προγραμματισμένες κοινές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας έως την έκρηξη της μετανάστευσης το 2020-2021 που είχε προκλήθηκε από την ίδια τη Δύση».

Η Ρωσία και η Λευκορωσία αναμφίβολα θα καταφύγουν σε κοινά κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια του κράτους της Ένωσης σύμφωνα με το στρατιωτικό δόγμα που επικαιροποιήθηκε το 2021, συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε, νωρίτερα χθες, ότι η Πολωνία σχεδιάζει να σχηματίσει μια κοινή πολωνο-ουκρανική στρατιωτική μονάδα φαινομενικά για λόγους ασφάλειας, αλλά με απώτερο κίνητρο την κατάληψη της δυτικής Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα