ΑΘΗΝΑ
18:45
|
03.05.2024
Οι Πολωνοί και οι Λιθουανοί είναι το επόμενο «κρέας για τα κανόνια» της Δύσης, υποστήριξε στη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ρώσος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχολιάζοντας τα υποτιθέμενα σχέδια της Πολωνίας να πάρει τον έλεγχο των δυτικών εδαφών της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε στη σημερινή συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα ότι η Ρωσία μπορεί να υπενθυμίσει στη Βαρσοβία πώς απέτυχαν τα προηγούμενα «επεκτατικά της σχέδια».

«Η φωτιά του πολέμου ανάβει έντονα. Ειδικότερα, (η Δύση) χρησιμοποιεί τις φιλοδοξίες των ηγετών ορισμένων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν μετατρέψει εδώ και καιρό το μίσος για τη Ρωσία και τη ρωσοφοβία σε κύριο εξαγωγικό εμπόρευμά τους και όργανο της εσωτερικής τους πολιτικής. Και τώρα θέλουν να “ζεστάνουν τα χέρια τους” στην ουκρανική τραγωδία», είπε.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι τα σχέδια για τη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής ομάδας Πολωνίας-Λιθουανίας-Ουκρανίας συνεπάγονται τη δημιουργία μιας τακτικής μονάδας με δηλωμένο στόχο «την παροχή ασφάλειας στα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας», αλλά με πραγματικό στόχο «την κατοχή αυτών των εδαφών».

«Σε τελική ανάλυση, η προοπτική είναι προφανής – εάν οι πολωνικές μονάδες εισέλθουν, για παράδειγμα, στο Λβιβ ή σε άλλα εδάφη της Ουκρανίας, τότε θα παραμείνουν εκεί. Και θα παραμείνουν για πάντα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Πολωνία χρησιμοποίησε τον εμφύλιο πόλεμο της Ρωσίας το 1917 για να προσαρτήσει τις ιστορικές της περιοχές.

Πρόσθεσε ότι «μια τέτοια επιθετική πολιτική» τελείωσε για την Πολωνία με την εθνική τραγωδία του 1939, όταν «την πέταξαν οι δυτικοί σύμμαχοι για να τη φάει η γερμανική στρατιωτική μηχανή», χάνοντας την ανεξαρτησία και το κράτος της, «που αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στη Σοβιετική Ένωση».

«Και χάρη στη Σοβιετική Ένωση, χάρη στη θέση του Στάλιν, η Πολωνία έλαβε σημαντικά εδάφη στη Δύση, τα εδάφη της Γερμανίας. Περί αυτού ακριβώς πρόκειται… τα δυτικά εδάφη της σημερινής Πολωνίας είναι το δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς. Το έχουν ξεχάσει οι φίλοι μας στη Βαρσοβία; Θα τους το θυμίσουμε», είπε.

Οι Πολωνοί και οι Λιθουανοί είναι το επόμενο «κρέας για τα κανόνια» της Δύσης

Ο Πούτιν κατηγόρησε τους Πολωνούς ηγέτες ότι θέλουν «να ανακτήσουν εδάφη που θεωρούν “δικά τους”, τη σημερινή Δυτική Ουκρανία», μέσω ενός συνασπισμού που θα επιτρεπόταν να λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.

Συχνά ονειρεύονται και λευκορωσικά εδάφη, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι πολωνικές αρχές κρύβουν την αλήθεια από τον λαό τους. Ο Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αλήθεια είναι ότι η ουκρανική “τροφή για τα κανόνια” σαφώς δεν αρκεί για τη Δύση, επομένως, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο αναλώσιμο υλικό – τους ίδιους τους Πολωνούς, τους Λιθουανούς κ.ο.κ.».

«Θα πω ένα πράγμα – αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και οι συντάκτες τέτοιων σχεδίων θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες», τόνισε.

Η Δύση είναι «απογοητευμένη» από τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Δύση είναι απογοητευμένη με τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, η οποία είναι ανεπιτυχής παρά την επένδυση «κολοσσιαίων πόρων» στην υποστήριξη του Κιέβου, τις παραδόσεις όπλων και τις υπηρεσίες «χιλιάδων ξένων μισθοφόρων και συμβούλων», οι οποίοι χρησιμοποιούνται «πιο ενεργά» για να παραβιάσουν την άμυνα της Ρωσίας.

Πρόσθετα δυτικά όπλα θα παρατείνουν τη σύγκρουση ενώ θα προκαλέσουν «κάποια ζημιά» στη Ρωσία, είπε, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ και τα αποθέματα παλαιών σοβιετικών όπλων σε ορισμένα κράτη έχουν ήδη εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής στη Δύση δεν μπορούν να αναπληρώσουν γρήγορα τα αποθέματα εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν τις «αυτοκτονικές επιθέσεις», εκφράζοντας την αντίληψη ότι όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο περισσότερους στρατιώτες θα χάσει το Κίεβο.

Παρά τα σκληρά μέτρα επιστράτευσης των ουκρανικών αρχών, «οι επιστρατεύσιμοι πόροι της χώρας εξαντλούνται», υποστήριξε.

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία εγείρουν όλο και περισσότερο ένα ερώτημα, ένα εύλογο ερώτημα: για ποιο πράγμα, για ποιανού τα ιδιοτελή συμφέροντα πεθαίνουν οι συγγενείς και οι φίλοι τους;», είπε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η κοινή γνώμη στην Ευρώπη αλλάζει επίσης, με τις ελίτ και το ευρύ κοινό να βλέπουν την υποστήριξη της Ουκρανίας ως «αδιέξοδη» και ως «εξυπηρετούσα τα συμφέροντα ενός υπερπόντιου παγκόσμιου ηγεμόνα, ο οποίος επωφελείται από την αδυναμία της Ευρώπης και από τα κέρδη [που προκύπτουν] από την παράταση της ουκρανικής σύγκρουσης».

Κατά την εκτίμησή του, είπε, το Κίεβο μπορεί να διαπραγματευτεί με την Πολωνία τα δυτικά εδάφη του «για να παρατείνει την ύπαρξή του», όπως οι «ιδεολογικοί προκάτοχοί» του, ως μαθητές του Ουκρανού εθνικιστή Σιμόν Πετλιούρα, ο οποίος έδωσε στην Πολωνία εδάφη της Γαλικίας και της Δυτικής Βολυνίας σε αντάλλαγμα στρατιωτικής βοήθειας [απέναντι στον Κόκκινο Στρατό (το 1920)].

Οι ουκρανικές αρχές μπορούν να προβούν σε όποια ενέργεια κρίνουν αναγκαία, αλλά οποιαδήποτε επιθετικότητα κατά της Λευκορωσίας θα εκλαμβάνεται ως επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τόνισε.

«Θα απαντήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα», προειδοποίησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα