ΑΘΗΝΑ
13:25
|
02.05.2024
Δυνάμεις κινητοποιεί η Βαρσοβία την ώρα που από την άλλη πλευρά των συνόρων, μαχητές της Wagner, προχωρούν σε κοινές ασκήσεις με τον στρατό της Λευκορωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενδιαφέροντα σχόλια έκανε σήμερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σχετικά με την απόφαση της Πολωνίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της με την Λευκορωσία, την ώρα που από την άλλη πλευρά των συνόρων ενισχύεται η παρουσία μονάδων της ομάδας Wagner.

Η Πολωνία, μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μετέφερε περισσότερους από 1.000 στρατιώτες, μαζί με στρατιωτικό υλικό, προς τα ανατολικά νωρίτερα αυτό το μήνα. Ερωτηθείς για την κίνηση της Πολωνίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως «η επιθετικότητας της Πολωνίας είναι μια πραγματικότητα και φυσικά αποτελεί λόγο ανησυχίας».

«Μια τέτοια εχθρική στάση απέναντι στη Λευκορωσία και τη Ρωσική Ομοσπονδία απαιτεί αυξημένη προσοχή για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας», τόνισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και το Μινσκ εργάζονται επί του παρόντος σε μια ιδέα σύμπτυξης ενός κοινού δόγματος ασφαλείας.

Ήδη από τον Απρίλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε προσπάθειες για τη σύνταξη ενός τέτοιου εγγράφου. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τα βασικά καθήκοντα που αντιμετωπίζει η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης στα σύνορά τους, καθώς και των κυρώσεων και του πολέμου πληροφοριών που διεξάγονται εναντίον των δύο χωρών.

Μαχητές της Wagner στην εκπαίδευση του στρατού της Λευκορωσίας

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι μαχητές της ομάδας Wagner συμμετέχουν στην εκπαίδευση των λευκορωσικών ειδικών δυνάμεων που στρατοπεδεύουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.

Όπως τόνισε το Υπουργείο Άμυνας, «μέσα στην επικρατούσα γεωπολιτική κατάσταση, η πραγματική εμπειρία μάχης που κατέχει η Wagner αποτελεί ευκαιρία να συνεχιστεί η πορεία του λευκορωσικού στρατού προς τον εκσυγχρονισμό, τον επανεξοπλισμό και τη γρήγορη εισαγωγή της εμπειρίας των σημερινών στρατιωτικών συγκρούσεων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».

Πριν από αυτό, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει πως μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας συμμετείχαν στην εκπαίδευση του προσωπικού των Εδαφικών Δυνάμεων της χώρας κοντά στο Osipovichi στην περιοχή Mogilev.

Το Μινσκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας και η ομάδα Wagner έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο αλληλεπίδρασης για το άμεσο μέλλον, χωρίς να δώσουν στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα